Natuurlezing over Gallen op dinsdag 11 september 2018

Natuurlezing over Gallen

Op dinsdag 11 september 2018 van 20:00u tot 22:00u organiseert NMC Schijndel een natuurlezing over Gallen in ’t Spectrum, Steeg 9 in Schijndel. De natuurlezing wordt gegeven door Rini Kerstens. Rini Kerstens is gelauterd bioloog en ervaren spreker over zeer uiteenlopende aan de biologie gerelateerde onderwerpen.

Natuurexcursie in het Heempark

Op zondagmiddag 16 september 2018 is er een excursie over hetzelfde onderwerp op heempark De Blekert, Beemdstraat 60 in Schijndel. Rini Kersten leidt vanaf 13:30u. mensen rond op zoek naar de galletjes in het heempark.

Gallen een boeiende co-productie!

We zien ze allemaal wel eens, zeker als we er naar op zoek gaan: vergroeiingen aan blaadjes, takken, wortels, maar ook in bloemen en vruchten; soms in de vorm van een knobbeltje, een schijfje, een pluizige bol, een mini-appeltje. Vaak hebben we dan te maken met Gallen.  Het is een van de boeiende verschijnselen in de natuur waarbij planten gebruikt worden door andere organismen als onmisbare schakel in hun levenscyclus. De galappel is daarvan onbetwist de bekendste. Schitterend glanzend rood en bolrond hangend aan de onderkant van eikenbladeren. Maar wist u dat er alleen in ons land al meer dan 800 verschillende soorten gallen te vinden zijn? Dat ze ook op veel uiteenlopende plantensoorten voor komen? Dat zij een boeiende verschijnsel vormen in de natuur en dat er dus ook heel veel interessants over te vertellen valt? Niet alleen over de vervormde plant, maar ook over zijn bezoeker de aaltjes, schimmels, bacterien, en vooral ook insekten.

Voor NMC-leden is de lezing en excursie gratis, van niet-leden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Gallen, NMC




Tip de redactie!