Beeldig-Schijndel-Lochtenburg-InstaHet volgende kunstwerk in de rubriek Beeldig Schijndel staat bovenop parkeergarage Lochtenburg aan de Mieke de Brefstraat. Tussen de appartementen complexen is op de garage een mooie tuin gecreëerd. Naast bloemen en gras was er ook ruimte voor kunst.

Het kunstwerk “Lochtenburg 1832-2013” is geschonken door Bouwbedrijf Timmers in 2013. Het kunstwerk is gemaakt door Bernedine van der Aa- Koenders en Paul Vos. Bij het kunstwerk zijn diverse kleuren glas en cortenstaal gebruikt.

Aan de kunstenares Bernedine vroegen wij hoe dit kunstwerk tot stand is gekomen. Van haar kregen wij onderstaand antwoorden.

De Lochtenburg

De Lochtenburg was het pad dat de tuin van het klooster van de zusters van liefde scheidde van Schijndel dorp. Op dat pad ontmoette men elkaar. Daar groeten en ontmoeten de zusters van liefde de bewoners van Schijndel. De mensfiguren heb ik vormgeven in dezelfde vorm en maat. Ieder heeft wel een eigen rand afwerking, omdat we allemaal iets eigens hebben! Er zijn enkele figuren met een transparant glazen hoofd. Het transparant staat voor het religieuze, spirituele, ongrijpbare. Voor de zusters van liefde. De gekleurde hoofden staan voor ons gewone burgers, kleurrijke figuren.

Het ontwerp van het Kunstwerk

Het idee en ontwerp en het glas komt van mij. Wanneer ik gevraagd word om een kunstwerk te maken ga ik op onderzoek uit. Waar komt de naam vandaan, wat betekend de naam, welke functie heeft het vervuld en degelijke. In dit geval ben ik om uitleg en raad gaan vragen bij Henk Beijers, historicus in Schijndel. Daar komen ook de jaartallen vandaan achter de naam Lochtenburg 1832-2013 vandaan.Met de verkregen informatie begint er een zoektocht, van wat kan ik met de informatie, hoe kan ik dat omzetten in een beeld, en hoe ga ik dat maken of laten maken. En uiteindelijk maak ik er een bordje bij met een korte tekst om de betekenis uit te leggen, de opdrachtgever te vernoemen en te signeren.

Materiaalgebruik

Het kunstwerk staat op een natuurstenen sokkel. De hoofden van de mensfiguren zijn gemaakt van gefused glas. De figuren zelf zijn gemaakt van cortenstaal door Paul Vos. Paul Vos is een smid die kunstwerken maakt. Hij was bereid om mijn ontwerpen uit te voeren. Voor dit werk wilde ik een donkere kleur staal. Cortenstaal is in het begin licht van kleur, maar door aantasting van het weer krijgt het een roestkleurig uiterlijk. Omdat het kunstwerk in de openbare ruimte kwam te staan moest het van een sterk materiaal gemaakt worden.

Meerdere kunstwerken in de regio

Bernedine van der Aa- Koenders heeft in de regio meer kunstwerken in de openbare ruimte staan. Zo staan er aan de Putsteeg in Schijndel en in de hallen van het appartementencomplex in de Van Bergen straat ook kunstwerken van haar hand. Verder zijn er kunstwerken in Gemonde, Raventein, Rosmalen en Waalwijk te vinden.

Eigen werk en workshops van Bernedine van der Aa- Koenders

Het is ook mogelijk om workshops te volgen bij Bernedine. Tijdens deze workshops wordt gewerkt met klei en mozaiek, Haar eigen werk bestaat vooral uit keramiek, glas en schilderen. Deze technieken gebruikt ze dan vaak in combinatie met elkaar. Haar werk is ook iedere 2 jaar te bezichtigen tijdens de Atelierroute in Schijndel.

Gedicht op het kunstwerk Lochtenburg 1832-2013

Op het kunstwerk staat het volgende gedicht te lezen.

Wandelpad
ontmoeting van twee werelden
de devote Zusters van Liefde
de kleurrijke mens

groeten
ontmoeten
op het pad
het levenspadTip de redactie!