Historische dorpswandeling door Schijndel

VVV Schijndel, Logo

Woensdag 14 augustus organiseert VVV Schijndel weer een Historische dorpswandeling. Om 19.00 uur vertrekt een enthousiaste dorpsgids vanaf het VVV-agentschap, gevestigd in Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17 te Schijndel voor een wandeling van ongeveer 1 ½ uur door het centrum voor individuele deelnemers. Voor € 3,50 per persoon wandelt u langs mooie en interessante plekjes in dit Brabantse dorp. En na afloop trakteren wij u op een ijsje van Het IJscafé in De Glazen Boerderij.

U kunt zich van tevoren telefonisch aanmelden, dagelijks, behalve maandag, tussen 13.00 uur en 17.00 uur, op telefoonnummer 073-5492276 of per e-mail: bkeetels@meierijstad.nl of op de dag zelf aansluiten bij de groep.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Schijndel in de granaatweken van september 1944 enorm getroffen. De prachtige historische gebouwen aan beide zijden van de Hoofdstraat en langs de vroegere Markt werden óf volledig óf onherstelbaar verwoest. Na de jaren ’50 van de vorige eeuw is zowat het gehele centrum in een ‘nieuw jasje’ gestoken. Tijdens de rondwandeling zal de gids verwijzen naar het historische verleden. Maar u krijgt o.a. ook uitleg over de oudste straten van Schijndel, het beeld van “de Wildeman”, het verdwenen tramstation, de H. Servatiuskerk, het oude hervormde kerkje met pastorie en u hoort hoe het komt dat Jan van Amstel zijn laatste rustplaats in Schijndel vond. Veel details waar u gewoonlijk aan voorbij gaat, worden in deze wandeling getoond. Achter een simpel straatnaambordje schuilt veelal een mooi verhaal.

Na de recente reconstructie van de Hoofdstraat zijn de tramrails teruggebracht in het straatbeeld. De meer dan twintig spoorplaten, gelegen tussen de tramrails, verwijzen naar verschillende historische aanblikken in het straatbeeld en historische gebeurtenissen. Ook de attentiestenen, tegels met historische hoogtepunten voorzien van interessante feiten en weetjes, liggen op de route. Enkele hiervan zullen ook meegenomen worden in de wandeling.
Ook over de beelden die op de route liggen krijgt u uitleg, want Schijndel heeft meer dan 100 beelden binnen de gemeente grenzen staan. De Glazen Boerderij op de Markt is een mooie afsluiting.

Wilt u met een groep op een door u vast te stellen datum en tijdstip een wandeling o.l.v. een gids maken dan is dat mogelijk. Voor informatie kunt u contact opnemen met VVV Schijndel.

Volg VVV Schijndel op: twitter.com/vvvschijndel
Tip de redactie!