SP: ” Bevries alle huren tijdens coronacrisis”

sp-meierijstad

De SP afdeling Meierijstad roept, verhuurders in Meierijstad op om af te zien van de huurverhoging in 2020.

De verwachting is dat bij grote groepen mensen het inkomen gaat dalen ten gevolge van de voorspelde economische achteruitgang. Met name flexwerkers en zzp-ers (34% van de beroepsbevolking) zijn kwetsbaar bij zware economische tegenwind. Het zijn de mensen die vaak als eerste hun werk verliezen en moeilijk weer werk vinden bij een economische krimp. Maar ook werknemers met een vast contract kunnen op straat komen te staan. SP fractievoorzitter Ruud Merks: “Helaas hebben nu steeds meer mensen problemen om de huur te betalen. De huurverhoging moet dus van de baan.” Tevens worden verhuurders en hypotheek verstrekkers opgeroepen om coulant te handelen bij huurachterstanden of achterstanden in de betaling van de hypotheek, zolang de economie in een acute crisis verkeert:

    • Geen incassokosten of andere boetes te berekenen bij achterstanden.
    • Mensen niet uit hun huis te zetten bij achterstanden.
    • Bewoners met een beginnende achterstand pro-actief te benaderen.
    • Maatwerk te bieden bij het oplossen van achterstanden waarbij uitstel van betaling en het kwijtschelden van 1 of meerdere maanden huur/hypotheek tot de mogelijkheden behoren.

Linkse partijen Tweede Kamer willen bevriezing huren

De linkse partijen in de Tweede Kamer kunnen zich niet vinden in een spoedwet van het kabinet om huurders tijdens de coronacrisis te beschermen. Deze spoedwet, die woensdag in de Tweede Kamer wordt besproken, regelt dat aflopende huurcontracten tot 1 juli tijdelijk kunnen worden verlengd. Zo wil het kabinet voorkomen dat huurders op straat komen te staan.

Maar de maatregel gaat SP, Groenlinks en PvdA niet ver genoeg. In gewone omstandigheden zijn woonkosten voor veel mensen al ontzettend hoog. ,Nu is het voor veel mensen bijna onmogelijk. Dat mensen op straat kunnen belanden, is onacceptabel. We moeten alles op alles zetten om dat te voorkomen.” aldus de drie partijen De SP wil samen met de andere partijen dat het kabinet de huren bevriest. Per 1 juli zijn in de sociale huur prijsverhogingen toegestaan van 5,1 tot 6,6 procent. Maar die verhogingen komen nog uit de tijd van hoge verwachte economische groei en lage werkloosheid, zo zeggen de partijen.

Kerkendijk Woonmeij
Tip de redactie!