Zondag 4 oktober sluit de Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel het concertseizoen af met de kindervoorstelling ‘Polle de orgeljongen’, geschikt voor alle leeftijden, maar specifiek bedoeld voor kinderen van 6 t/m 9 jaar.

De kracht van de verbeelding, dát is de rode draad in de voorstellingen van Frank Belt van Op Verhaal (www.opverhaal.nl). Jou meenemen in werelden waar alles mogelijk is en verhalen die jij weer mee kunt nemen naar huis en misschien wel verder vertelt. ‘Polle de orgeljongen’ is zo’n verhaal, naar het boek van Mensje van Keulen, met muziek van organist Eeuwe Zijlstra.

Polle de Orgeljongen

In een paleis met een geel pannendak leefden twee zussen, Alma en Mora. De één vrolijk en vriendelijk, levend voor haar orgeltje, de ander hebberig en jaloers. Alma speelde graag op het pijporgeltje van haar betovergrootvader, vooral als haar zus weer eens gemeen tegen haar gedaan had. Mora was zo hebzuchtig en jaloers dat ze met de dag gemener werd. Als Alma’s zoon Polle wordt geboren, is Mora zo jaloers dat Alma haar zoontje Polle maar liever in veiligheid liet brengen bij twee reuzen, ver buiten de stad. Het orgeltje ging mee. Zestien jaar later gaat Polle op zoek naar zijn moeder en dat prachtige paleis. Wanneer Mora hem de toegang weigert en alles tegen lijkt te zitten, bedenkt hij een geweldig plan waarin niet alleen het kleine orgeltje, maar ook een reuzenorgel de hoofdrol spelen. In de voorstelling zijn verhaal en muziek met elkaar verweven. De orgelmuziek ondersteunt het verhaal en krijgt een eigen, verhalende rol. Het sprookjesachtige, spannende verhaal van Mensje van Keulen blijkt herkenbaar en nog steeds actueel. Het paleis van Polle is er niet meer, maar de orgels waar hij op speelde nog wel…

De kinderen maken kennis met het orgel, de werking ervan en de vele klanken die het kan voortbrengen. Na de voorstelling kunnen kinderen verwoorden welke gevoelens je kunt ervaren bij het horen van muziek.

Corona-proof

Omdat deze voorstelling speciaal voor kinderen bedoeld is mogen zij vooraan in de kerkbanken plaatsnemen. Aan ouders en overige volwassenen vragen we beleefd, doch dringend, om óf thuis te blijven, óf achterin de kerk, óf in de zijbeuken op de klapstoeltjes plaats te nemen.
Tip de redactie!