Creativiteit in Wijbosch deze zomer; Hartjesroute en knutselkast

“Wijbosch knutselt zich de crisis door”, zo begon een van de eerste persberichten die zo’n drie maanden geleden verschenen in de lokale media. Bijna tegelijkertijd opende Trudy Hilkes haar knutselboom, zodat kinderen in de lockdown periode een knutselpakketje bij haar konden ophalen, en begon Petra aan haar verbindingskunst-project: Hart van Wijbosch.

Wat begon als een oproep om kleipakketjes op te halen en er een hartje van te maken, is uitgemond in een heuse kunst-wandelroute. In april kreeg Petra Nuijten, eigenaresse van creatief atelier: Studio Hooi, het idee om mensen om haar heen wat positiefs te bieden, een uitlaatklep in de corona crisis die op dat moment in volle gang was. Ambulances reden af en aan naar Uden en iedereen was bang. Iedereen werkte thuis en bleef binnen maar ondanks dat merkte ze dat mensen in haar buurt juist dichter naar elkaar kwamen. Niet fysiek maar via allerlei middelen, zoals appgroepen, werd er steun en hulp aangeboden. Omdat creatief werken een goede uitlaatplek is voor emoties in zo’n onrustige tijd kwam ze op het idee om de verbinding tussen de mensen vast te leggen in een kunstwerk.

Ze plaatste een oproep voor de inwoners van Wijbosch om een hartje te kleien. Dit kon ingeleverd worden bij Studio Hooi, waar Petra het zou bakken en glazuren. Er zijn meer dan 150 hartjes binnen gekomen en tijdens het proces ontstond het idee om de hartjes niet op 1 plek te verzamelen maar op houten panelen te verspreiden door het dorp. Verschillende mensen waren bereid om een paneel in hun voortuin te zeVen en de gemeente Meierijstad was bereid om een deel van de materiaalkosten te subsidiëren. Zo zijn er 12 panelen ontstaan met hartjes erop die tot eind september in Wijbosch te bezichtigen zijn. Iedereen kan in de zomer een wandeling maken langs de hartjes en genieten van de verschillende kleurrijke kunstwerkjes met elk hun eigen verhaal, tekening of boodschap van steunvoor de mensen die onder corona geleden hebben.

Deze week is het laatste hartjespaneel in de grond gezet en wel bij Trudy Hilkes. Daarmee draagt Petra na een lange periode van werken aan de hartjes, het creatieve stokje over. Trudy gaat in plaats van de knutselboom die ze tijdens de lockdown periode had geopend, nu een knutselkast aanbieden die onder haar carport staat, deze wordt mede mogelijk gemaakt door de Dorpsraad van Wijbosch. Kinderen kunnen daar wat knutselmateriaal uit halen ook ter plekke onder de carport, mee gaan knutselen.

Er is deze zomer dus volop kunst en creativiteit te vinden in Wijbosch. De knutselkast is te vinden op Klaverwei 4 en de route langs de hartjes is te downloaden via www.hartvanwijbosch.nl
Open chat
Tip de redactie!