Steenbreek

De regentonactie in samenwerking met 6 deelnemende bedrijven was een groot succes. Van 17 oktober tot en met 17 november zijn in Meierijstad 189 regentonnen met een kortingsbon van € 20 verkocht! Dit betekent dat minstens 34.000 liter regenwater door inwoners van de gemeente Meierijstad voortaan wordt opgevangen voor hergebruik.

Jaarlijks gebruikt ieder huishouden gemiddeld zo’n 2.000 liter schoon drinkwater voor de tuin. Met de droogte van afgelopen zomer nog in het achterhoofd kan dat ook anders. Regenwater – ook al is het onregelmatig – valt gewoon gratis uit de lucht. Zonde om dit niet op te vangen in een regenton en te hergebruiken in de tuin! Bovendien komt het opgevangen water niet extra in het riool terecht en hoeft dus niet meer onnodig gezuiverd te worden. Bedenk ook dat met minder tegels en meer groen in de tuin, het regenwater tijdens een hoosbui veel makkelijker in de grond kan zakken. Bovendien zorgt een groene omgeving voor koelte tijdens warme dagen en voor meer vlinders, bijen en vogels in de tuin.

Tegelruilactie komt terug

Wethouder Harry van Rooijen, wethouder Infrastructuur en Duurzaamheid, “Afgelopen juni kwamen zo’n 110 inwoners uit onze gemeente enthousiast een tegel inleveren in ruil voor een plant. Daarmee hebben we een begin gemaakt om ook particuliere tuinen te gaan vergroenen. We zijn er natuurlijk nog lang niet maar vanwege dit succes wordt in 2019 opnieuw een tegelruilactie georganiseerd en we hopen dan nog veel meer tegels te mogen inzamelen. We zijn als gemeente trots op de resultaten en op de betrokkenheid van onze inwoners. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige, gezonde maar vooral een groene samenleving!”

Blijf op de hoogte van de acties in Meierijstad rondom Operatie Steenbreek via: www.duurzaammeierijstad.nl.

In Nederland nemen al bijna 100 gemeenten deel aan de landelijke campagne van Operatie Steenbreek.

Regen
Tip de redactie!