Uitslag landelijke finale Brandweerwedstrijden Schijndel

Op zaterdag 28 september vond in Schijndel de landelijke finale plaats van de vaardigheidstoetsen van de brandweer. Ter ere van het 125-jarige bestaan van de Schijndelse brandweer mocht post Schijndel deze wedstrijd organiseren. Aan deze finale deden de 6 beste brandweerkorpsen mee. Zij kregen een mooie en uitdagende opdracht waarvoor hun inzet werd gevraagd.

De deelnemende teams uit de landelijke hoofdklasse zijn:

BRW-M.W.Brabant Diessen, VR-Gelderland Z Neerwijnen west 2, VR-Brabant zuid oost DE Beerzen-2, VRU-2 Cothem/langbroek-2, Brw- Amsterdam/Amstel Aalsmeer en Vr-Rotterdam-Rijnmond Dirksland

Deze teams waren zaterdag met hun aanhang in Schijndel en moesten onderstaande opdracht zo goed mogelijk zien uit te voeren.

De opdracht

De deelnemende teams werden vanuit de brandweerkazerne aan de Kerkendijk opgeroepen om uit te rukken naar het pand van Kooijmans Quality Tools (aan de Duinweg) in Schijndel. Hier was het team Schijndel reeds aanwezig om een felle brand te bestrijden met twee twee tankautospuiten en een waterwagen.

Vanwege het escaleren van de brand worden medewerkers verzocht om onder andere heftrucks in veiligheid te brengen. Echter in de haast valt één van de heftrucks van een trailer hierbij raakt één persoon bekneld onder de gevallen heftruck. Om deze persoon te bevrijden uit zijn benarde situatie wordt het wedstrijdteam opgeroepen. Als het team is ingezet voor deze hulpverlening krijgt de Officier van Dienst (OvD) door dat de bevelvoerder bij de brand geen contact meer krijgt met twee manschappen in het brandende pand. Daarom wordt de “noodprocedure eigen personeel” in werking gesteld voor het wedstrijdteam is dit flink schakelen. Na overleg met de ambulancedienst blijkt dat het slachtoffer onder de heftruck stabiel is en kan men ingezet worden om de brandweerlieden op te sporen. Wanneer het deelnemende team de “vermiste” brandweerlieden vind blijkt het om een misverstand te gaan. Ze hadden hun portofoon niet op het juiste kanaal staan, na overleg gaan zij verder met de brandinzet.

De beknelde persoon kan uiteindelijk onder de heftruck vandaan gehaald worden en wordt overgedragen worden aan de ambulancedienst. Dan krijgt de Officier van Dienst de mededeling dat er in de kelder van loods nog drie werknemers zitten ingesloten wegens rookontwikkeling in het pand. Vanwege drukte in de regio bij andere korpsen krijgt hij via de meldkamer te horen dat eenheden uit de omgeving niet beschikbaar zijn en is het de taak aan de wedstrijdteam om hiermee aan de slag te gaan. Inmiddels is ook een hoogwerker gearriveerd welke van bovenaf het brandverloop in kaart brengt. Al met al een flinke klus dus voor de deelnemende teams dus met uitdagende opdrachten die veel vergen van de vaardigheden van de deelnemers.

Aan het eind van de dag werd de uitslag bekend gemaakt in ’t Spectrum door burgemeester Kees van Rooij.

De uitslag was als volgt:

1e plaats: VR-Rotterdam-Rijnmond post Dirksland
2e plaats: VR-Gelderland Zuid post Neerijnen West – 2
3e plaats: VR-Brabant Zuid Oost post De Beerzen – 2
4e plaats: BRW- M.W. Brabant post Diessen
5e plaats: VRU-2 post Cothen-Langbroek – 2
6e plaats: Brw- Amsterdam/Amstel Aalsmeer

Bekijk de foto’s van de brandweerwedstrijd hier terug.
Tip de redactie!