De laatste tijd is er steeds meer sprake van identiteitsfraude door jongeren. Dit om alcohol te kunnen kopen of om een horecagelegenheid binnen te komen. Een NIK (Nederlandse Identiteitskaart), is hierbij uitgeleend aan iemand anders. Dat mag niet. Een NIK is namelijk persoonsgebonden. Als dit wel gebeurt, dan wordt identiteitsfraude gepleegd. Dit is een strafbaar feit.

Gevolgen identiteitsfraude

Wanneer de gemeente een identiteitsbewijs (NIK of paspoort) ontvangt van de politie waarmee identiteitsfraude is gepleegd, wordt er een melding gemaakt bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Hierdoor kan iemand in het Register Paspoortsignaleringen worden opgenomen. Het aanvragen van een nieuw paspoort kan dan geweigerd worden. Het identiteitsbewijs dat in is genomen krijg je niet meer terug. Daarnaast wordt er aangifte gedaan en staat degene die de identiteitsfraude pleegt mogelijk een forse boete te wachten.

Identiteitsfraude is niet onschuldig

Nu lijkt het gebruiken van elkaars NIK in het bovenstaande geval wellicht onschuldig. Toch is het belangrijk voor jongeren om na te denken over wat je identiteit precies is, waarom je identiteitspapieren hebt en hoe je ze op een goede manier gebruikt en wat de gevolgen kunnen zijn van identiteitsfraude. Als je NIK of paspoort in verkeerde handen valt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Er kunnen bijvoorbeeld abonnementen op jouw naam worden afgesloten of jouw identiteit kan worden gebruikt om anderen op te lichten. Kortom: niet doen dus!

Paspoort
Tip de redactie!