oud-burgemeester van Schijndel Gerard Scholten overleden

Op vrijdagochtend 24 april is op 86 jarige leeftijd oud-burgemeester Gerard Scholten overleden zo is op de site van het Brabants Dagblad te lezen. Hij zal worden herinnerd als een kleurrijk burgemeester die er voor heeft gezorgd dat Schijndel bekend is geworden om haar bijzonder kunstcollectie.

Scholten was als burgemeester altijd zeer direct en ‘recht door zee’. Van 1976 tot 1998  was hij burgemeester in Schijndel. Eerder was Scholten burgemeester in de gemeente Heusden, waar hij  zich sterk heeft gemaakt voor de restauratie van de vesting Heusden.

Scholten was ook een groot kunstliefhebber en in zijn jaren als burgemeester kreeg hij de handen op elkaar om kunst aan te kopen. Veel van de in die tijd aangeschafte werken zijn nu nog te zien in de buitenruimte. Ook in het voormalige gemeentehuis is veel kunst te vinden. Scholten kon zich ook op latere leeftijd nog enorm boos maken als er niet goed voor de kunstcollectie werd gezorgd.

De kunst die Schijndel nu rijk is en die o.a. in de tijd van Scholten als burgemeester werd aangeschaft, heeft uiteindelijk geleid tot meerdere beeldenroutes in Schijndel.

Foto: Otter, Mies den, collectie BHIC, nr. 1914-014223
Tip de redactie!