Twee ondernemers in het zonnetje gezet, zo kun je dementie vriendelijk zijn!

Op woensdag 11 november gingen twee leden van de werkgroep, Dementie Vriendelijke Gemeente Schijndel (DVG) weer op pad om twee Schijndelse ondernemers in het zonnetje te zetten. Deze twee ondernemers zetten zich in het bijzonder in om mensen met dementie deel te kunnen laten uitmaken van het gewone leven. Ze ontvangen een speldje met daarop een vergeet me nietje, het symbool om mensen met dementie niet te vergeten.

Kapper Monique, van Knipt Knap gevestigd aan de Julianastraat te Schijndel, heeft iets met mensen met dementie. Zij maakt er altijd weer een feest van. Ze heeft geduld, toont begrip en beantwoordt de vraag van de bezoeker met gemak talloze keren zodat de klant zich op haar gemak voelt. Monique; “ Die rust en aandacht is belangrijk en ik vind het zo fijn om dit te mogen doen en te zien dat de klant daar dan zo van kan genieten, het is een kleine moeite”. Monique was verrast en ontroerd door de eer die haar te beurt viel. Dementievriendelijke Gemeente Schijndel hoopt dat Monique als ondernemer het inspirerende voorbeeld kunt zijn voor meerdere ondernemers, om mensen met dementie op een voor hen passende wijze als klant te blijven helpen. Monique; “ Wat een eer ik ben er heel blij mee en doe het graag, ik ga deze met trots dragen.”

Ook kapper Rien aan de Pegstukken in Schijndel werd bezocht. Kapper Rien zet zich al jaren in voor de ander, naast zijn kappersvak ziet hij om naar zijn medemens. In zijn kapperszaak vindt hij dat de normaalste zaak van de wereld. Rien: ” Het is toch niet moeilijk om een beetje naar elkaar om te zien, elkaar wat aandacht te geven en te luisteren of een taakje te doen. Corona geeft ons juist ook die ruimte, ik vindt het fijn om dat te kunnen doen. Ik word ook wel eens de sociale kapper genoemd”. Kapper Rien slaagt erin om de klant het gevoel te geven, een bijzondere gast te zijn, en de kappers behandeling wordt een uitje, kopje koffie, koekje erbij. Ook het halen en brengen van de klant is voor Rien de normaalste zaak van de wereld wanneer dat de sfeer ten goede komt. Lukt het niet meer in de zaak, dan komt hij langs. “Soms tot ergernis van zijn vrouw”, zegt hij gekscherend.

Rien:” Ik ben blij verrast en voel me zeer vereerd, ik hoop dat ik anderen kan inspireren om net dat stapje extra te doen”. Voor Dementie Vriendelijke Gemeente Schijndel is dat waar het om draait. Mensen met dementie tellen en doen mee. Samen maken we het verschil!
Tip de redactie!