Nieuw hopveld bij de Schaapskooi in Schijndel

Op woensdag 29 juli om half 10 zal op de Schaapskooi in Schijndel de 1e officiële paal geplaatst worden in het nieuwe hopveld. Dit hopveld gaat het hopveld aan het Vooste Punthorstje na 15 jaar vervangen.

Nieuw hopveld

Hopveld
Het nieuwe nu nog lege hopveld.

In 2019 heeft Stichting Schaapskooi Schijndel in samenwerking met een groot aantal vrijwilligers van Stichting ’t Hopbelleke het initiatief genomen om een nieuw hopveld aan te leggen. Het hopveld aan het Voorste Puthorstje nadert haar maximale levensduur van 15 jaar. Daarom wordt een nieuw hopveld aangelegd op een ander perceel.

Hopveld Schijndel
Huidig hopveld

Sponsoren

Partners van dit project zijn Het Groene Woud, Rabobank Hart van de Meierij, SOS700, Prins Bernhard Cultuurfonds, de VanBerkelGroep en Van Swaay Duurzaam Hout.

Werkgroep hopveld

testplaatsing hop paal
Testplaatsing hop paal

Een werkgroep is bezig dit project ten uitvoer te brengen. Vanwege de coronamaatregelen is er een aantal maanden geen activiteit geweest. Nu is echter het stadium bereikt dat de hoppalen geplaatst kunnen gaan worden. Een heuglijk moment omdat hiermee het hopveld haar uiterlijk en structuur krijgt. Na het zetten van de palen zal een netwerk van bedrading aangelegd worden om de palen vast te zetten. Daarna kunnen de hopplanten gezet worden. Het eerste groeiseizoen voor het nieuwe hopveld bij de Schaapskooi zal 2021 zijn.

Hopoogstfeest

Ondertussen groeien de hopplanten en hopbellen in het bestaande hopveld aan het Voorste Puthorstje gestaag door. Onze hopvrijwilligers zullen eind augustus en begin september weer druk zijn met het plukken van de hop van het bestaande hopveld. Ook het werk van de oogst komt jaarlijks terug. Op zondag 13 september is het traditionele hopoogstfeest weer gepland waarbij de eerste hop geplukt zal worden door Hopplukker van het jaar Jeffrey van Dinther.

Hopoogstfeest

Open chat
Tip de redactie!