Steeds vaker Hulpvraagfraude in Meierijstad via WhatsApp

logo Gemeente Meierijstad

Inwoners in Meierijstad krijgen steeds vaker te maken met fraude via WhatsApp. Dat is het signaal dat burgemeester Van Rooij kreeg vanuit het Openbaar Ministerie (OM). In verhouding tot andere gemeenten zijn in Meierijstad meer aangiftes van hulpvraagfraude of pogingen daartoe. Het gaat soms wel om tientallen aangiftes per maand in deze gemeente. Het gaat hierbij om spoofing (het aannemen van een andere identiteit) via watsapp. Hierbij worden soms wel bedragen tot 10.000 euro buitgemaakt. De slachtoffers zijn meestal mensen van 50-plus.

Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende via bijvoorbeeld WhatsApp. Bijvoorbeeld als je (klein)zoon of (klein)dochter, maar regelmatig ook als vriend of vriendin. Er wordt gevraagd om hem of haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek. Vaak staat in het eerste bericht dat de ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Ook vragen criminelen soms zelfs om geld via het WhatsApp-account van degene die je kent. Doordat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken. Vertrouw zo’n bericht daarom niet zomaar.

Niet Gebeld = Geen geld

Bel altijd eerst de persoon zelf op het oude nummer en zorg dat u een normaal gesprek met hem of haar kan voeren. Neem er geen genoegen mee als de persoon zegt je niet te kunnen horen. Kijk voor meer informatie, filmpjes en tips op: Maakhetzeniettemakkelijk.nl onder senioren en veiligheid.
Tip de redactie!