Aanstaande zaterdag 14 september is het Nationale Orgel- én Monumentendag. Redenen voor de Stichting Smitsorgel Heilige Servatiuskerk om in samenwerking met de VVV- Schijndel deze twee zaken te combineren.

Anne-Marie Cornelissen verzorgt door het jaar regelmatig namens, of voor de VVV-Schijndel rondleidingen in en om de Heilige Servatiuskerk aan de Markt te Schijndel.

Gratis rondleidingen door Anne-Marie Cornelissen

Zaterdag 14 september zal Anne-Marie Cornelissen gratis rondleidingen verzorgen om 12:00 uur, 13:30 uur en 15:00 uur. De rondleidingen beginnen buiten bij de toren. Daar begint zij haar verhaal over de geschiedenis van dit prachtige, monumentale gebouw. Binnen eindigt – na plusminus 40 minuten – haar rondleiding bij het koororgel. Daar neemt een van de aanwezige organisten – of Kees Doornhein, of Johan Dekker – het van haar over. Er wordt tekst en uitleg gegeven over de werking van een pijporgel. De deelnemers aan de rondleiding kunnen ondertussen een kijkje nemen in het binnenste van het orgel, terwijl het bespeelt wordt. Twee losse, houten orgelpijpen maken de demonstratie compleet.

Van daaruit gaat het de toren in naar boven!

De organist op zijn vingers kijken.

Omdat het Nationale Orgeldag is gaat men de toren in om vanaf het oksaal – de ruimte oorspronkelijke bedoeld voor koor en het grote orgel – het monumentale Smits-orgel van dichtbij te kunnen bekijken en de organist Kees Doornhein van dichtbij direct op zijn vingers te kunnen kijken tijdens het spelen…. Vanuit de kerk ziet het orgel er al imposant uit, maar als je er direct onderstaat word je de immense afmetingen pas écht gewaar. In één woord indrukwekkend!
Als Kees Doornhein – na de nodige tekst en uitleg te hebben gegeven – het instrument ook nog eens laat klinken en de klankrijkdom en kleurschakeringen van dit prachtige instrument weet te etaleren, dan raakt iedereen hiervan zonder meer onder de indruk.

Omhoog naar de speelkamer!

Na het bezoek aan het orgel gaat de rondleiding verder omhoog de toren in. Behalve een magistraal orgel in de kerk, bezitten we hier in Schijndel ook een prachtige beiaard (klokkenspel) voorzien van een speeltafel. Door de week wordt dit klokkenspel automatisch via een computersysteem aangestuurd en wordt er ieder kwartier een bekend ‘deuntje’ gespeeld. Zaterdags tijdens de weekmarkt klimt er echter een beiaardier langs de wenteltrap naar boven om in de speelkamer op een stokkenklavier de beiaard tot klinken te brengen. Deze beiaardbespeling vindt wekelijks plaats van 14:00 tot 15:00 uur. Er is een kleine club beiaardiers die op toerbeurt zaterdags de beiaard bespelen. Deze zaterdag zullen Paul Schiphof en Joos van der Werf aanwezig zijn om de bezoekers iets te vertellen over de werking van een beiaard en het automatisch speelwerk. Natuurlijk zullen zij ook iets ten gehore brengen onder het toeziend oog van de bezoekers.

Programma zaterdag 14 september.

12:00 uur gratis rondleiding met een bezoek aan de beide orgels en het carillon.
13:30 uur “
15:00 uur “

Tip de redactie!