Foto’s Kringdag Dommelgroep bij Gilde Sint Catharina en Barbara

Kringdag gilde 2019 banner

De Dommelgroep telt 8 Gilden uit Sint-Oedenrode, Liempde, Gemonde, Sint-Michielsgestel, Den Dungen, Boxtel, Vught en Schijndel. Jaarlijks organiseert een van de gilden de zogenaamde Kringdag. Dit jaar lag de organisatie in handen van het Schijndelse gilde Sint Catharina en Barbara. Afgelopen zondag was het zover, de aangesloten gildes verzamelden zich bij ‘t Spectrum. Na ontvangst met koffie of thee, liepen de Gilden in optocht naar de Sint-Servatiuskerk op de markt voor een feestelijke eucharistieviering. Deze eucharistieviering werd voorgegaan door bisschop de Korte en pastor Joe. Na afloop van de eucharistieviering liepen de Gilden weer in optocht de kerk uit om weer terug te keren naar ‘t Spectrum. Al met al een mooi aanzien!

Vanaf ‘t Spectrum vertrekken de gildeleden richting het Gildehuys aan de Rooiseheide om hier de verdere dag door te brengen. Zo zijn er in de middag wedstrijden zoals Koningsschieten voor de koning van elk gilde, kruisboogschieten, geweer schieten, jeu de boules, vendelen, wedstrijden tamboer en bazuinblazen. Voordat deze wedstrijden van start gingen vond de massale opmars plaats. De vaandeldragers, tamboers, koningen, vendeliers en bazuinblazers kwamen allen tegelijk op de de mensen af waarna alle vendeliers tegelijk vendelen en tamboers en bazuinblazers spelen. Hierna werd het Wilhelmus gespeeld en opende de hoofdman/voorzitter Ad Kools (van Kring Dommelgroep) de gildekringdag officieel. Voorafgaand aan het Koningsschieten door de koningen van de gildes moest de boom “gevrijd” worden. de Gildeleden lopen dan een aantal keer in optocht om de schietboom heen. Hierna werd een toost uitgebracht met witte of rode wijn aangeboden door de gemeente Meierijstad en en beschermheer van het gilde burgemeester van Rooij.

Voordat de koningen met het schieten beginnen is het traditie dat eerst schoten worden afgevuurd op de vogel door gildeheer Pastor Joe, burgemeester van Rooij en gildevrouwe Haywig Jetty Eugster. Hierna start het Koningsschieten en de andere activiteiten van deze dag. Uiteraard was er ook een hapje en een drankje beschikbaar.

Hieronder een sfeerimpressie van deze gezellige dag bij het gilde Sint Catharina en Barbara. Wilt u meer informatie over het gilde kijk dan op de website: www.gildeschijndel.nl of mail naar: dekenschrijver@gildeschijndel.nl
Album 1: Vertrek bij ‘t Spectrum en bijwonen feestelijke euchariestiviering

Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank

Album 2: Massale opmars en wedstrijden bij het Gildehuys

Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank