Ontdek de rijke historie en prachtige natuur van het Duits Lijntje

Op zaterdag 1 juli organiseert UITpunt Veghel een dagtocht met de bus langs het Duits Lijntje. Gids André Velthausz begeleidt deze dag en vertelt over de historie, interessante weetjes en de vele bezienswaardigheden van de voormalige spoorlijn van Boxtel naar Wesel (D). De busexcursie volgt de oude spoorlijn door onder andere Veghel, Beugen, Gennep, Mill, Uden en Mariaheide.

Foto: Uitpunt Veghel

Het Duits Lijntje heeft een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van het spoorwegnetwerk van Nederland. Deze spoorlijn liep oorspronkelijk van London naar St. Petersburg en met name de spoorverbinding van Boxtel naar Wesel (D) kent een roemrijke geschiedenis. Onder andere keizers en tsaren reisden over deze spoorlijn en in de Tweede Wereldoorlog heeft het lijntje een belangrijke rol gespeeld bij de inval van de Duitsers. In 1869 is de bouw van de spoorlijn gestart en in 1873 is deze geopend door de Noord-Brabantsch-Duitse Spoorwegmaatschappij (NBDS). Het doel van deze oost-west verbinding was het tot stand brengen van een rechtstreekse korte verbinding tussen de zeehavens Vlissingen, Antwerpen en Rotterdam en het Duitse achterland. In 1950 is de spoorlijn opgeheven. Tijdens de busexcursie, langs een deel van het oude spoortracé, ontdekt men de historie en maakt men kennis met de groene omgeving van deze voormalige spoorverbinding met Duitsland.

De excursie

U bent welkom om 9.30 uur bij het UITpunt in Veghel (Markt 1), waar u wordt ontvangen met een kop koffie en iets lekkers. Gids André Velthausz start met een korte lezing, waarna u om 10.30 uur op de bus stapt. Onderweg worden er verschillende stops gemaakt om de omgeving te verkennen. Zo wordt onder andere bezoekerscentrum De Steltenberg in Volkel bezocht waar u een heerlijke lunch met streekproducten aangeboden krijgt, en zal er gestopt worden bij ‘de asperges’ in Mill.

Kosten

De kosten voor deze geheel verzorgde dagexcursie bedragen €32,50 voor bibliotheekleden en €35,00 voor niet-leden. Kaartjes voor de excursie zijn te koop aan de balie van het UITpunt (Markt 1 te Veghel), of online via: http://www.nobb.nl/nobb/activiteiten/kaartverkoop.

Meer informatie
Voor meer informatie over de excursie kunt u contact opnemen met Naomi van Balkum op telefoonnummer: 0413-353540.

Tip de redactie!