GGD prikt en beschermt tegen baarmoederhalskanker

In de afgelopen weken ontvingen 6.055 meisjes in het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant een uitnodiging voor de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Het gaat om meisjes geboren in 2004 en dit jaar dus 13 jaar worden. De vaccinaties starten 25 maart op de GGD-locatie in Uden. In april starten de vaccinaties op de locaties in Tilburg, Oss, Boxmeer en ’s-Hertogenbosch.

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. De inenting beschermt tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Voor meisjes is dit een veilige manier om zich nu al tegen deze ziekte beschermen. De kans op baarmoederhalskanker wordt dan veel kleiner. Inenten heeft vooral zin bij meisjes die nog geen of weinig seks hebben gehad. De vaccinaties zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.

Het vaccineren

In totaal krijgen de meisjes op twee momenten een prik in de bovenarm: één in maart/april, één in september/oktober. Voor deze laatste prik ontvangen ze nog een aparte uitnodiging. Het is belangrijk dat de meisjes twee keer komen, want pas bij twee prikken zijn ze voldoende beschermd.

Organisatie

De GGD organiseert de vaccinaties op vijf locaties: in Uden, Tilburg, Oss, Boxmeer en ’s-Hertogenbosch. Op de website van de GGD Hart voor Brabant vinden meisjes en hun ouders per locatie het oproepschema. De GGD biedt via de website ook informatie en tips en een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de HPV-vaccinatie en het oproepschema op www.ggdhvb.nl/hpv. Heeft u daarna nog vragen? Neem dan contact met ons op via 0900 463 64 43, bereikbaar elke werkdag van 08.00-17.00 uur.

Tip de redactie!