Filmclub Schijndel en Kentalis

Filmclub Schijndel

Op donderdag 5 april vertoont Filmclub Schijndel de documentaire ‘Doof kind’.De info- en filmavond is een samenwerking met Kentalis uit Sint Michielsgestel die ook het voorprogramma zal verzorgen.

Er is een doventolk aanwezig.

Na het voorprogramma wordt de film vertoond.

‘Doof Kind’ schetst een ontroerend portret van de aanstekelijke dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze terug op hun jeugd. Communicatie met de horende wereld is moeizaam, maar Tobias’ verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan.

Filmclub Schijndel, Doof-Kind
Foto: Filmclub Schijndel

De film laat zien hoe een handicap zomaar in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet die twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus.

‘Doof Kind’ is de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017.

De info- en filmavond is op donderdag 5 april in Het Gasthuis. Aanvang 20.00 uur. Toegang voor eenieder. Leden van de Filmclub betalen 5,5 euro en niet-leden 7 euro maar met strippenkaart 6 euro.Er is veel belangstelling voor deze avond en reserveren is daarom noodzakelijk. Reserveren en informatie zie www.schijndelfilm.nl

Filmclub Schijndel, Doof-Kind
Foto: Filmclub Schijndel
Tip de redactie!