Filmclub Schijndel

Als vierde en laatste in de reeks themafilms rond ‘de kracht van het kind’ opent Filmclub Schijndel het nieuwe jaar met de ontroerende ‘Un Sac de Billes’, een van de best beoordeelde filmhuisfilms van het afgelopen jaar.

Het Franse platteland ligt er in ‘Un Sac de Billes’ vaak romantisch bij, in zacht licht, met pittoreske dorpjes en hoog wuivend gras. Dit is het landschap waar twee Joodse broertjes doorheen moeten reizen, vrezend voor hun leven, terwijl de nazi’s oprukken. Prachtig gespeeld, en mooi verfilmd. Zanger/acteur Patrick Bruel speelt een overtuigende rol als innemende vader.

In 1973 publiceerde de Frans-joodse auteur Joseph Joffo een autobiografische roman over zijn kindertijd in de Tweede Wereldoorlog. Als jochie heeft hij een onbevangen kindertijd. Maar zo gauw de nazi’s Parijs innemen, is het gedaan met de onschuld. De jonge joodse Joseph ontvlucht samen met zijn oudere broer Maurice het door de nazi’s bezette Parijs om de vrije zone in het zuiden van Frankrijk te bereiken. De jongens zijn op zichzelf aangewezen en weten dankzij een ongelofelijke dosis moed en vindingrijkheid te ontsnappen naar Nice. Maar hun veiligheid blijkt van korte duur. De jongens zullen alles op alles moeten zetten om hun afkomst te verbergen. Hun intense band en de hoop op hereniging met hun familie houden hen echter staande.

Filmclub Schijndel vertoont de film op dinsdag 9 januari om 20.30 uur in het City theater. Toegankelijk voor leden (gratis) en niet-leden 8 euro. Reserveren niet nodig.

Filmclub Schijndel
Tournage Un sac de Billes
Tip de redactie!