Circular Food Center werkt aan kringloopkarbonade en verspillingsvrij ei

Cluster rondom circulaire eiwitketen van start

De kringloopkarbonade of het verspillingsvrije ei: twee voorbeelden van circulaire ketenconcepten waaraan een cluster van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties gaat werken binnen het Circular Food Center. Dat maakt Samen Tegen Voedselverspilling bekend. Doel is een circulaire dierlijke eiwitketen, waarin reststromen op grote schaal hoogwaardig worden verwerkt tot diervoer. Varkens en kippen kunnen deze voedselresten weer “upcyclen” tot een dierlijk eiwitproduct voor humane consumptie, zoals vlees of eieren. Alleen wanneer reststromen op grotere schaal worden omgezet in diervoer, wordt de ambitie om voedselverspilling in Nederland jaarlijks met 1 miljard kilo te halveren haalbaar.

Om meerdere redenen is een circulaire dierlijke eiwitketen wenselijk. Veevoer gemaakt van voedselresten heeft een CO2-voetafdruk die significant lager is dan traditioneel veevoer. Circulair diervoer leidt ook tot minder druk op natuurlijke hulpbronnen, behoud van biodiversiteit, minder afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt en een veerkrachtig voedselsysteem met genoeg goed voedsel voor iedereen.

Circulaire producten

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “Het cluster van het Circular Food Center wil dit verhaal op de markt brengen in de vorm van waardevolle producten. Een kringloopkarbonade op de menukaart of een verspillingsvrij ei in het supermarktschap: het moet aantrekkelijk voor consumenten en financieel haalbaar voor bedrijven worden. Ook thema’s als voedselveiligheid en dierenwelzijn spelen daarbij een rol.” In het cluster werken bedrijven uit de hele keten samen aan business modellen om onderscheidende, circulaire producten via supermarkten, speciaalzaken of het out-of-home kanaal aan te bieden. Ze willen innovaties opschalen om kringlopen te sluiten en werken aan een aantrekkelijk circulair verdienmodel voor alle ketenpartners.

Deelnemers

Deelnemers aan het cluster bij de start zijn: Boer Ruud, Darling Ingredients, Kipster, Nevedi, Nijsen company, Oranjehoen, Rabobank, Smits Bron van Energie, LOOOP en de gemeente Meierijstad, de provincies Noord-Brabant en Limburg en Wageningen University & Research. Samen Tegen Voedselverspilling speelt, als trekker van het Circular Food Center, een coördinerende rol.

Circular Food Center

Het Circular Food Center is een kennis- en ontmoetingscentrum op het gebied van verspillingsvrije, circulaire voedselketens dat dit jaar in CHV Noordkade in de gemeente Meierijstad wordt geopend. Het zal – online en offline – onderdak bieden aan initiatieven die bijdragen aan het Duurzaam Ontwikkelingsdoel (SDG) 12.3 van de Verenigde Naties om in 2030 voedselverspilling te halveren ten opzichte van 2015. Het Circular Food Center is een sleutelproject in de Regio Deal Noordoost Brabant. Initiatiefnemers zijn de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, gemeente Meierijstad, provincie Noord-Brabant en het Rijk.

Bekijk hier de animatievideo: https://youtu.be/EL_mV9dNQ3s




Tip de redactie!