Gemeente Meierijstad en Energiecoöperatie Meierijstad (ECM) introduceren de Energiecoach. De Energiecoach helpt vanaf maandag 19 april huiseigenaren en huurders in Meierijstad op weg met de eerste stappen richting een duurzame woning. Meierijstad is intensief bezig met de gevolgen van klimaatverandering en zet in op 2 sporen om in 2050 CO2-neutraal te zijn: duurzame energie opwekken én het energieverbruik verminderen. Voor sommige inwoners is het een lastige stap om te beginnen met energie besparen en de
gemeente wil vooral die inwoners ondersteunen.

Voordelen energiebesparing

Volgens wethouder Harry van Rooijen lijkt 2050 op dit moment ver weg, maar uiteindelijk krijgen alle huiseigenaren en huurders te maken met vraagstukken rondom de verduurzaming van hun woning. “Een belangrijke eerste stap naar een aardgasvrije gebouwde omgeving is energiebesparing. Want wat we niet gebruiken, hoeven we ook niet op te wekken. Daar kunnen we allemaal vandaag mee beginnen door onze woningen te verduurzamen door isolatie. Maar ook door onze apparaten en energie slimmer te gebruiken. Bovendien levert nu energie besparen veel voordelen op; het is goed voor het klimaat, maar ook voor onze portemonnee en comfort binnen de woning. Daarom is deze gezamenlijke lancering van de Energiecoach met ECM zo’n mooie activiteit om energiebesparing te stimuleren”.

Wat doet de Energiecoach?

Een Energiecoach is een speciaal opgeleide vrijwilliger; een mede-inwoner van Meierijstad die graag uitleg geeft over energiebesparing en huiseigenaren en huurders wil helpen om de eerste stappen richting duurzamer wonen te zetten. Paul Pöttgens (voorzitter van ECM) signaleert dat het niet voor iedereen even makkelijk is om te starten met de verduurzaming van de woning. “Veel inwoners van Meierijstad zijn al bezig met het duurzamer maken van hun woning. Maar er zijn er ook genoeg die zo goed niet weten hoe ze moeten beginnen, of zich nog niet hebben verdiept in dit onderwerp. Zij zitten met vragen zoals ‘waar moet ik beginnen met energie besparen?’ of ‘welke verduurzamingsmaatregelen kan ik het beste treffen aan mijn woning? Of ’wat past er bij mijn budget?’. Een Energiecoach kan helpen bij het beantwoorden van deze vragen”. De Energiecoach kijkt samen met de inwoner naar diens energieverbruik en hoe hij of zij meer energie kan besparen in de woning.

Afspraak maken

Een gesprek met een Energiecoach is laagdrempelig, op maat en onafhankelijk. Bovendien is het gesprek en de begeleiding van een energiecoach gratis. Hiermee is het laagdrempelig. ECM start vanaf 19 april met vier Energiecoaches. Een gesprek met een Energiecoach kan op verschillende manieren plaatsvinden. Dit kan digitaal (dit is de standaard tijdens corona), bij de inwoner thuis aan de keukentafel (mits de situatie rondom corona het toelaat) of op locatie. Wanneer de afspraak thuis plaatsvindt, kan de Energiecoach meteen een kijkje nemen door de woning. Inwoners kunnen een afspraak maken door het formulier in te vullen via www.ecmeierijstad.nl/energiecoach.
Tip de redactie!