Breng een lichtpuntje voor iemand met dementie, juist nu!

Logo Bibliotheek Meierijstad

Juist in deze lastige tijd wil je er voor je naasten zijn. Doordat we afstand moeten houden en bezoekregels vaak beperkt zijn, is dat niet altijd makkelijk. Muziek op Maat biedt de mogelijkheid om binnen de corona-regels toch iets fijns voor een naaste met dementie te kunnen doen. Binnen dit project kunnen mensen een MP3-speler lenen met daarop een persoonlijke afspeellijst. Muziek op Maat is voor iedereen in Meierijstad beschikbaar, je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de Bibliotheek.Het project is een samenwerking tussen de Bibliotheek Meierijstad, Dementievriendelijk Meierijstad en ONS Welzijn.

Waarom Muziek op Maat?

Onderzoek heeft uitgewezen dat muziek herinneringen, verhalen en emoties los kan maken bij mensen met dementie. Zelf wanneer er sprake is van dementie in een vergevorderd stadium kan muziek nog een positieve reactie losmaken. Vooral muziek uit iemands jonge jaren zorgt vaak voor plezierige momenten. Doel van Muziek op Maat is dan ook om een lichtpuntje te brengen en bij te dragen aan de kwaliteit van leven voor mensen met dementie.

Bibliotheek Meierijstad

‘Het voelt als een mooi cadeautje’

Niet alleen de wetenschap is hoopvol over de invloed van muziek op mensen met dementie. Ook de reacties van de eerste gebruikers van Muziek op Maat zijn positief. Zo geeft een vrouw aan dat het lenen van de speler voor haar vader ‘voelt als een mooi cadeautje’. Haar vader heeft heerlijk meegezongen met artiesten als Wim Sonneveld en Adèle Bloemendaal.

Gulle gift

Met dank aan weldoener Frans van Nistelrooij was het mogelijk om Muziek op Maat van start te laten gaan. Frans besloot om met zijn bedrijf Batch ict dienstverlening een tiental MP3-spelers en koptelefoons te doneren. Dit deed hij ter nagedachtenis aan zijn voormalige compagnon Kees de Boer, die zelf Alzheimer had, en diens vrouw José. José zette zich jarenlang in voor een dementievriendelijker Meierijstad.

Gebruik maken van Muziek op Maat

Om gebruik te maken van Muziek op Maat lever je een lijst aan met maximaal twintig nummers bij de Bibliotheek. Eventueel kan een vrijwilliger van ONS Welzijn helpen bij het samenstellen daarvan. Muziekweb, de muziekbibliotheek van Nederland, levert vervolgens de nummers. Leners mogen de MP3-speler met muziek, koptelefoon en oplader vervolgens voor drie maanden gratis lenen bij hun plaatselijke bibliotheek. Meer informatie over het project is te vinden op de website van de Bibliotheek Meierijstad, www.bibliotheekmeierijstad.nl.
Tip de redactie!