Ambachtelijke bakkerij van Rooij stopt er na 65 jaar mee… een stukje nostalgie verdwijnt uit Schijndel

bakkerij_van_rooij, logo

Het is zaterdag 26 januari heel vroeg in de ochtend als Hans van Rooij beseft dat dit de laatste zaterdag is dat hij zo vroeg moet opstaan om naar de bakkerij te vertrekken die hij samen met zijn broer Willem al decennia lang heeft gerund aan de Wijbosscheweg. Komende donderdag, 31 januari, zal de winkel voor het laatst openen en vanaf 1 februari gaan de broers met hun welverdiende pensioen. Als wij rond 7.00 uur arriveren in de bakkerij heeft de inmiddels 68-jarige Hans zijn bakkerij werkzaamheden er al voor een groot deel opzitten. De diverse soorten broden en de witte en bruine bolletjes liggen klaar om ingepakt te worden of in het schap van de winkel gelegd te worden.  Ook het gebak en de worstenbroodjes zijn weer vers gemaakt. Hans gaat tijdens ons gesprek nog snel aan het werk om de luxe harde broodjes af te bakken en straks mogen ook de appelflappen nog een minuut of twintig de oven in, verteld hij tussendoor, zodat alles zo vers mogelijk de winkel in kan. Tot het laatste moment staat hij voor de versheid en kwaliteit van zijn producten.

Naast Hans en Willem zijn ook dochter Inge en zoon Rob werkzaam in de bakkerij. Zij zullen na de sluiting van de bakkerij gaan werken voor bakkerij Bekkers in Veghel.

Hans verteld ons dat de bakkerij door zijn ouders Harry en Joke is opgebouwd en dat ze naast de bakkerijproducten ook kruidenierswaren en andere producten zoals panty’s verkochten. Ook heeft men lange tijd een ijssalon bij de zaak gehad. Een mooie anekdote die Hans ons verteld is over de hond van de familie die in die tijd in en rond de winkel rond liep. De hond was altijd in de buurt als de kinderen uit de buurt een ijsje kwamen halen. Hij zou nooit het ijsje afpakken maar probeerde wel met zijn snuit tegen de hand van een van de kinderen te tikken, zodat het ijsje uit de hand viel en hij het ijsje snel kon opeten. Het gevolg was dan een verdrietig kind dat snel getroost werd met een nieuw ijsje uit de ijssalon.

Als we vragen wat Hans het leukste vindt om te maken in de bakkerij dan is het antwoord “de worstenbroodjes” en dan met name de dinsdagmiddagen waarop ook de voormalig bakker Bert Eijmberts (85 inmiddels) komt helpen met het maken van worstenbroodjes. “En dat is altijd gezellig” aldus Hans.

Als rond 8.00 uur de winkel open gaat komen de eerste klanten binnen druppelen. Ook broers Ton en Willem komen even langs voor een praatje. Broer Willem heeft er niet zoveel moeite mee dat de bakkerij gaat sluiten: “het is mooi geweest”. Hans heeft daar meer moeite mee, aldus Willem. Zo was dat vroeger ook toen de bakkerij overging naar de broers. Vader had er niet zoveel moeite mee om te stoppen, moeder Joke des te meer.

Morgen zal er met de hele familie worden stil gestaan bij het stoppen van de bakkerij en de loop van de week kunnen de vaste klanten nog afscheid nemen van Hans, Willem, Rob en Inge.

Na donderdag is het dan definitief en gaat er weer een stukje nostalgie verloren in Schijndel.

Namens Schijndel-Online willen wij Hans en Willem nog vele mooie jaren toewensen en Rob en Inge heel veel succes bij Bakkerij Bekkers.

De bakkerij gaat na 31 januari tijdelijk dicht om de winkel in de stijl te brengen van de andere winkels van bakkerij Bekkers, half februari zal men dan open gaan en zijn de klanten weer van harte welkom.

Symbool voor de overdracht: de bestelauto’s van Bekkers en van Rooij broederlijk langs elkaar.

Bart van Rooy maakte een filmpje over de historie van de bakkerij.

Wij maakten vanmorgen onderstaande fotoreportage van de laatste zaterdag ochtend:
Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank
Tip de redactie!