Woonservice Boschweg : “Het Gasthuis” bestaat 10 jaar! Gebouw Lidwina 85 jaar!

logo gasthuis

Feestelijke activiteiten voor en door de wijk Boschweg op zondag 29 september

Prominent gebouw in de wijk

Met name onder de Boschwegse bevolking is het ‘Lidwina’ Gasthuis een begrip. Het gebouw is vernoemd naar Lidwina van Schiedam en is in 1934 geopend. Tot 1969 heeft het dienst gedaan als klooster en ziekenhuis in beheer van de Zusters van Liefde. Van 1969 tot 2000 was het een zorgcentrum voor bejaarden. Tussen 2000 en 2008 werd het verhuurd aan een uitzendbureau voor buitenlandse werknemers. In 2008 is het gebouw van de Zusters van Liefde verkocht aan Huis en Erf. Na renovatie in 2009 zijn er woningen in het hoofdgebouw gerealiseerd en werd de voormalige kapel verhuurd aan de Woonservice Boschweg als wijkgebouw.

Samen met de stichting Broodnodig en met ondersteuning van Welzijn de Meierij is er een centrum voor en door wijkbewoners ontstaan. Het is een plek waar vele activiteiten plaatsvinden. Met ook een wijkrestaurant  waar je kunt eten met de buurt. Nadat de samenwerking met de stichting Broodnodig is beëindigd in 2015, runt nu een 30-tal vrijwilligers Het Gasthuis. Woonservice Boschweg “het Gasthuis” organiseert diverse activiteiten en wijkontmoetingen, waarvan vele groepen en individuelen gebruik maken. Daarnaast maken ook anderen gebruik van de mooie ruimtes, onder andere de filmclub al 10 jaar lang. Ook uitvaartcentra weten gebruik te maken van ons mooie gebouw. Hierdoor is het gebouw een echt wijkcentrum. Jaarlijks verwelkomen ze dan ook meer dan 13.000 bezoekers in Het Gasthuis.

Tekst loopt verder onder de foto.

Het-Gasthuis

Programma zondag 29 september:

11.00 uur Opening

  • Welkom door Ger van Rooijen, beheerder
  • Zuster Agnes, moeder-overste van ‘De Zusters van Liefde”, over de geschiedenis van het gebouw Lidwina dat nu 85 jaar bestaat.
  • Voorzitter van de Woonservice Boschweg, Ben Huesmann, over het ontstaan en de ontwikkeling van de Woonservice de afgelopen 10 jaar.
  • Burgemeester Kees van Rooij, over de toekomst, belang van burgerparticipatie en het doel van de woonservice (wijk).

Opening van de tentoonstelling “Toen en nu” en de presentatie van de gebruikers onder het genot van een hapje en een drankje. Vele foto’s geven een beeld van het verleden en heden. De Heemkundekring Schijndel heeft hiervoor diverse attributen uit het ziekenhuis ter beschikking gesteld, waaronder ook de 14 kruiswegstaties uit de Lidwina kapel. De geschiedenis van het gebouw en van Woonservice Boschweg “Het Gasthuis “ wordt mooi in beeld gebracht  in deze tentoonstelling en loopt tot en met vrijdag 4 oktober 2019.

13.00 uur Middagprogramma

Middagprogramma met muziek, presentaties door gebruikers en optredens van de kinderen uit de wijk. Deze middag zullen het koor “Betje Wolff” en de linedancegroep optreden.

Kortom er zijn die dag verrassende activiteiten voor jong en oud, zowel binnen als buiten.

21.00 uur Afsluiting.

De feestelijke dag zal rond de klok van 21.00 afgelopen zijn.

Tip de redactie!