Voertuigen van weleer in het Spectrum in Schijndel

De oldtimerclub HW&VC (Historische Werk en Voertuigen Club) bestaat 25 jaar en dit wordt 10 juni gevierd met een oldtimershow in het Spectrum in Schijndel.

Hoe het begon

De club kent zijn oorsprong in een oproep in de plaatselijke krant. ‘Heb jij net als wij interesse in oude voertuigen zoals auto’s, tractoren, motoren, bromfietsen of stationaire motoren etc. (–)’. Leuk detail is dat 25 jaar later de club een variatie qua voertuigen en interesse kent die nog net zo breed is als de oproep in de krant. Mocht er in diezelfde krant een advertentie van een nieuwe auto staan dan is dat model inmiddels ook een oldtimer (ook al heeft de belastingdienst daar inmiddels andere ideeën bij). Er werd gehoor gegeven aan de oproep in de krant, in 1993 is de club opgericht. Een klein clubje werd langzaam groter. Waar het begon met een clubritje met enkele leden groeide de grootste rit uit tot de ‘Midden-Brabant rit’, een rit met tegen de 1000 deelnemers op Hemelvaartsdag was binnen de oldtimerwereld een begrip.

De club anno 2018

De club had in de beginjaren de meeste activiteiten in Berlicum en Heeswijk (‘de brugdorpen’ volgens de oproep 25 jaar geleden). In de loop van de jaren zijn de kernactiviteiten van de club verschoven naar Schijndel. De variatie in voertuigen met de gezamenlijke interesse in de techniek binnen de club maakt dat er ook gevarieerd aanbod aan activiteiten wordt georganiseerd, denk bijvoorbeeld aan oldtimerritten, filmavonden, technische avonden en een museumbezoek. De club wil graag laagdrempelig zijn en blijven, dit blijkt ook uit het bedrag van de contributie, slechts €12,50 per jaar (2018). Anno 2018 kent de club zo’n 150 leden.

Jubileumshow

Het thema van de jubileumshow is ‘voor en door leden’. Dit wil zeggen dat de leden van HW&VC u hun meest begeerlijke of bijzondere verzamelstukken zullen laten zien. Dit zijn voertuigen met een verhaal. Denk bijvoorbeeld aan een Daf legertruck, op zich al uniek door het ingenieuze veer- en aandrijfsysteem. Deze Daf is nog specialer, hij heeft een BMW-hart. Deze motor heeft vervolgens weer een link met het verleden van de eigenaar, deze Schijndelaar werd met deze motoren in 1985 kampioen formule II stockcar-racen.

Oude tractoren krijgen een prominente plek op de show. Het mooie van deze categorie is dat de techniek zo mooi open en bloot is te bewonderen.
Op het plein voor het Spectrum staan de auto’s van weleer opgesteld. Grote Amerikaanse pick-ups met krachtige V8 motoren staan in contrast met de verfijnde techniek van de Citroën Avant.

Ook de tweewielers zijn terug te vinden op de show, van een roestige bromfiets uit 1948 die er uit ziet alsof deze zo uit een Franse schuur is getrokken tot een tot het laatste boutje gerestaureerde Kreidler Florett. De tweewielers met meer cilinderinhoud zijn ook vertegenwoordigd, oude Engelse glorie zoals Norton, Ariel, BSA en gewilde Amerikanen, zoals Indian’s. Van caféracer tot crossmotor.

Heeft u ook interesse in ons cultureel erfgoed op wielen? Kom dan 10 juni kijken in het Spectrum, Steeg 9 in Schijndel. De show is geopend van 10:00u tot 16:00u, de entree is gratis.

HW & VC
Foto: HW & VC

 

 

Tip de redactie!