Meierijstad maakt meters in verduurzaming

Met een uitvoeringsprogramma van 40 projecten voert Meierijstad haar duurzaamheidsvisie uit. Nu het college ruim over de helft van deze bestuurstermijn is, maakt wethouder Harry van Rooijen de balans op: “we lopen ruim voor op schema met onze projecten”.

Naar een mooier, gezonder en eerlijker toekomst

Vorige week gaf het college de voortgangsrapportage 2019 vrij. Een omvangrijk document waarin ze beschrijft wat de stand van zaken is. En wat de concrete bijdrage van projecten is aan de ambities die de gemeente heeft. Voorbeelden van die ambities zijn: ‘In 2025 is 20% van het totale energieverbruik in Meierijstad duurzaam opgewekt’; ‘In 2030 is al het maatschappelijk vastgoed in Meierijstad voor zover mogelijk CO2-neutraal.’; ‘In 2030 is de leefomgeving in Meierijstad vrij van zwerfafval’.

In 2019 zouden er 17 projecten van start gaan. Maar eind 2019 bleken er al 30 projecten te lopen. Van Rooijen: “Als je dat zo bij elkaar gebundeld ziet, besef je nog meer dat we echt op héél veel terreinen bezig zijn; als gemeente maar heel vaak samen met anderen. We hebben maar liefst 13 projecten naar voren gehaald. Dat kan alleen als íedereen zijn voelsprieten goed heeft uitstaan om kansen te benutten als die zich aandienen.”

Interactief document: voor ieder wat wils

Het document is nu als interactieve pdf te vinden op www.duurzaammeierijstad.nl. De opzet is zodanig dat het voor verschillende doelgroepen wat biedt. Voor elk project is er ‘n korte publieksgerichte teksten voor de lezer die op hoofdlijnen informatie wil; en daarna volgen er meer achtergronden en feiten voor degenen die meer details wil weten. Komende weken brengt de gemeente de voortgang via social media en huis-aan-huisbladen extra onder de aandacht. 6 thema’s passeren dan de revue: duurzame woningen; zwerfafvalvrij; gemeentelijk vastgoed; klimaatadaptatie; fairtrade en energie. “Het is een kleine greep; we hopen menig inwoner te verleiden een kijkje te nemen op onze duurzaamheidswebsite”, besluit de wethouder.

Zonnepanelen




Tip de redactie!