Strafrechter gaat gesprek aan met havo-leerlingen Elde College

Logo Elde CollegeOp donderdag 26 september – tijdens de Week van de Rechtspraak- krijgen de leerlingen van havo 4 en havo 5 van het Elde College een gastles van de Bossche strafrechter Sandor Bosch. Zij gaan met elkaar in gesprek over het recht, de rechtspraak en het werk van de rechter. Aan de hand van een waargebeurd verhaal (via een filmpje of animatie), een interactief spel (Over de streep) of een vragenuurtje (Vraag maar raak) krijgen de leerlingen de kans de rechter te ondervragen over zijn werk. Op deze manier krijgen de leerlingen een kijkje in de keuken van de wereld van recht, regels en de wet.

Jongeren denken wellicht dat ze niet snel in aanraking komen met de rechter. Toch kan er zomaar iets in hun leven veranderen waardoor dit wel zo is. Zoals bij de scheiding van ouders, online pesten, uitgaansgeweld, schulden en spijbelen. Jaarlijks komen in Nederland duizenden jongeren in aanraking met de rechter.

In de Week van de Rechtspraak vertellen rechters wat er kan gebeuren, hoe zij de specifieke casussen beoordelen en waarom ze iets wel/niet meenemen in de uitspraak, het vonnis. De lessen zijn in het kader van het vak maatschappijwetenschappen. Docent maatschappijleer Chrissie Goossens strikte dit jaar wederom een rechter. “Ik ben enorm trots dat de heer Bosch het Elde College bezoekt. De gastles is een bijzondere voorbereiding op een mogelijke vervolgopleiding, bijvoorbeeld een rechtenstudie. Daarnaast worden interessante verhalen vertelt die onze leerlingen zeker zullen aanspreken, aldus Goossens.
Recht

Tip de redactie!