Start proef met aangeklede ondergrondse afvalcontainers

logo Gemeente Meierijstad

Na de zomervakantie start de gemeente Meierijstad met een proef met aangeklede ondergrondse afvalcontainers. Op drie plekken in Meierijstad plaatst de gemeente kunstgrasmatten met -bloemen en -buxushagen naast de containers. Daarnaast toont een
pictogram op de bestrating dat afval ín de bak hoort. Met de proef, die tot einde 2019 loopt, test gemeente Meierijstad of aangeklede ondergrondse afvalcontainers bijdragen aan minder bijgeplaatste afvalzakken naast de containers.

Onderdeel van een bredere zwerfafvalaanpak

Afvalzakken naast de afvalcontainers geven een rommelig straatbeeld, leiden tot ergernis bij omwonenden en trekken ongedierte aan. Wethouder van Rooijen geeft aan dat deze pilot deel uitmaakt van de bredere zwerfafvalaanpak: “Als gemeente willen we met elkaar naar een duurzaam Meierijstad. Om dat te bereiken hebben we een brede aanpak zwerfafval, waar deze proef onderdeel van is. In andere gemeenten hebben ze ook al goede ervaringen met deze methode. Groen, gras en bloemen associëren mensen met netjes, schoon en fris. Het maakt het voor mensen daardoor logischer om er niets naast te zetten. We vinden het een positieve aanpak om gedrag van inwoners te beïnvloeden en bijplaatsingen te ontmoedigen.”

Drie proef-locaties

Drie locaties maken deel uit van de proef: parkeerplaats winkelcentrum de Bunders in Veghel, parkeerplaats centrum Molenwieken in Veghel en de Papaverstraat in Schijndel. De proef start na de zomervakantie en loopt tot het einde van dit jaar. Daarna wordt bekeken of de aanpak succesvol was en of het op meerdere locaties wordt toegepast.

Meierijstad
Foto: gemeente Meierijstad
Meierijstad
Foto: gemeente Meierijstad
Tip de redactie!