De commissies worden voorgezeten door een voorzitter. In totaal zijn door de raad vijf raadsleden benoemd als commissievoorzitter. Zij wisselen elkaar per vergadering af. Zij zitten ook – bij toerbeurt – de beeldvormende avonden voor.

Hoe wordt je commissievoorzitter?

De gemeentewet schrijft voor dat de commissies voorgezeten moeten worden door een raadslid.
Fracties kunnen hiervoor kandidaten voordragen. Ook in Meierijstad is deze werkwijze gevolgd. Op basis van voordrachten van fracties zijn op 2 januari 2017 vijf raadsleden als commissievoorzitter benoemd. De zittingsperiode van de voorzitters eindigt met het einde van de zittingsperiode van de raad. Een voorzitter kan te allen tijde zelf ontslag nemen.

Wat doet een commissievoorzitter?

Een commissievoorzitter zit als technisch voorzitter de commissievergadering en de beeldvormende avond voor. De voorzitter neemt dus niet aan het debat deel. De commissievoorzitters zijn geschoold om ervoor te zorgen dat een vergadering goed verloopt. Een goede vergadering valt of staat met een juiste voorbereiding. Dat geldt voor alle deelnemers maar in nog sterkere mate voor de voorzitter. Een voorzitter moet drie ballen in de lucht houden tijdens de vergadering: de inhoud, de procedure en de sfeer.

Vergaderingen live

Wilt u de commissievoorzitters aan het werk zien? Dan bent u van harte welkom om een commissievergadering en/of beeldvormende avond bij te wonen. De vergaderingen zijn openbaar en
vinden plaats in het bestuurscentrum van Meierijstad in Sint-Oedenrode. De aanvangstijd is 19.30 uur. De vergaderingen zijn ook thuis live te volgen via de livestream:

www.meierijstad.nl/videoregistraties.

U kunt de vergaderingen ook terugkijken via ‘archief vergaderingen.

Commissievoorzitters, Meierijstad
De commissievoorzitters in het bestuurscentrum in SintOedenrode. Zittend v.l.n.r.: Sikko Oegema (PvdA), Pascal Timmers (Team Meierijstad) en Rien Verhagen (CDA). Staand v.l.n.r.: Jankees Schwiebbe (CDA) en Wern van Asseldonk (Team Meierijstad).

 
Tip de redactie!