logo Gemeente Meierijstad

Dit jaar worden voor de eerste keer voor alle scholen voor het voortgezet onderwijs in Meierijstad politieke jongerendagen gehouden. Het thema is: ‘Alcohol & Drugs en Jeugd’. Om een beeld te krijgen van beleid- en besluitvorming gaan leerlingen aan de slag met politiek. Dit doen zij door
zelf het politieke proces te doorlopen: van het maken van een voorstel tot het nemen van een besluit.

Aftrap

Het Elde College is het eerst aan de beurt. Op woensdag 20 februari gaan 80 leerlingen in gesprek met raadsleden en ambtenaren om tot een concreet voorstel te komen. Ook gaan ze met elkaar in debat. Zo ervaren ze wat het is om een voorstel te onderbouwen en te verdedigen. De dag begint om 9.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Locatie: bestuurscentrum Meierijstad, Burgemeester Wernerplein 1 te Sint-Oedenrode.

Programma

Locoburgemeester Witlox zal om 9.00 uur de dag openen. Aansluitend geven raadsleden hun visie en wordt het thema ambtelijk toegelicht. Om 9.30 uur gaan de leerlingen in groepen uiteen om een idee te bedenken en een voorstel te maken. Om 14.00 uur is er een bijzondere commissievergadering.

Commissievergadering

In de commissie presenteren leerlingen hun voorstellen en gaan hierover met elkaar in discussie. Uiteindelijk wordt er gestemd en zal duidelijk worden welk voorstel op de meeste steun kan rekenen. Tot slot wordt bekendgemaakt welke groep het beste idee heeft, wie de beste debater is en wie de beste groepsvoorzitter is.

Vervolg

Na de aftrap in februari worden in juni wederom politieke jongerendagen georganiseerd:

  • Maandag 24 juni en dinsdag 25 juni, Fioretti College;
  • Woensdag 26 juni, Zwijsen College.
Tip de redactie!