Het bestuur van Scouting Schijndel heeft zojuist een Koninklijke Erepenning ontvangen uit handen van burgemeester Kees van Rooij. De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan
sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van Scouting Schijndel.

Scouting Schijndel is een bekend begrip in Meierijstad en met name in de kern Schijndel. De vereniging werd opgericht in 1945 met als doel ‘het bevorderen van de verkennerij onder de Schijndelse Jeugd tot goede Katholieke Staatsburger’. Men begon in een bakkerij en daar werden de leiderschapsvaardigheden aangeleerd aan toen nog voornamelijk jongens. Na vele jaren is de vereniging verhuisd naar ‘de Beemdhut’. In 1980 verhuisde Scouting Schijndel naar het toenmalige moderne Scouting Centrum aan de Smaldonkstraat in Schijndel waar men nu nog steeds zit.

Scouting Schijndel, aangesloten bij Scouting Nederland, is met ruim 270 leden, een van de grootste Scoutinggroepen in Noord-Brabant. Scouting Schijndel staat in de top 20 van grootste groepen van Nederland. Nog steeds worden de jeugdleden vaardigheden aangeleerd die zij de rest van hun leven kunnen inzetten. Mooie voorbeelden zijn de JOTA (Jamboree on the air) en nu voortaan JOTI (Jamboree on the internet) waar jeugdleden contact hebben met scoutsgroepen wereldwijd maar nu via internet. Men volgt de lijn van de Scouts Academy waar bij een ‘leven lang leren’ centraal staat. Via cursussen en opleidingen blijven de stafteams getraind om beter en sterker om te kunnen gaan met de veranderde jeugd.

Toekennen Koninklijke Erepenning

De Koninklijke Erepenning wordt toegekend vanwege de grote betrokkenheid van Scouting Schijndel binnen de gemeente, met name de bijdrage aan het vinden van een eigen identiteit voor kinderen en jong volwassenen, maar ook de grote uitstraling van de vereniging op regionaal, provinciaal, landelijk en internationaal niveau. Het is een stuk waardering voor alles wat de vereniging in deze 75 jaren heeft gedaan. Alleen de Koning kan de Erepenning toekennen, welke strikt op naam van de ontvangende instantie is.

Scouting Schijndel
Tip de redactie!