Op 18 februari vond de kick-off plaats van Energieke Regio Ondernemend Meierijstad met een ondernemersbijeenkomst in Veghel. Drie ondernemers presenteerden hoe zij hun bedrijf klaar maken voor de energietransitie. Het energieverbruik is verlaagt en er wordt duurzame energie opgewekt. Dit initiatief heeft door de samenwerking van de gemeente Meierijstad, het Platform Ondernemend Meierijstad en de Rabobanken Hart van De Meierij en Uden Veghel, een enorm draagvlak. Dit blijft niet onopgemerkt; ook Anne-Marie Rakhorst ondersteunt dit initiatief. Om bedrijven direct en effectief bij te kunnen staan in de energietransitie, is de hulp ingeroepen van Energieke Regio. Energieke Regio heeft een aantoonbaar beproefde werkwijze ontwikkelt, die bedrijven en maatschappelijke organisaties helpt om hun gebouwen en organisatie te verduurzamen en dat uit te dragen.

Energieke-Regio-Ondernemend-Meierijstad
Foto van de stuurgroep van EROM, met op de foto vlnr: Jeroen Kanselaar – Energieke Regio, Erik Jansen – directievoorzitter Rabobank Uden Veghel, Jos van Asten – Platform Ondernemend Meierijstad, Stefanie Claessens regio-coördinator EROM, Harry van Rooijen – wethouder Infrastructuur en Duurzaamheid Gemeente Meierijstad, Berry van der Velden, bestuurslid POM/director Berco in Schijndel.

Tijdens de bijeenkomst waren ruim 30  ondernemers uit Meierijstad aanwezig om de eerste stappen te zetten in het verduurzamen van het bedrijfsleven in deze regio. De avond werd geopend door wethouder Infrastructuur en Duurzaamheid Harry van Rooijen: “Namens de partners in EROM, nodig ik u uit; laat u vanavond vooral inspireren door collega-ondernemers die al stappen hebben gezet; ondernemers uit Meierijstad die de noodzaak zien om te verduurzamen én de kansen zien die verduurzaming biedt. Omdat het heel goed sámen gaat: verdienen én verduurzamen”. Ook Annemarie Rakhorst was aanwezig met een enthousiaste videoboodschap over haar liefde voor ondernemen, de natuur en Brabant. “Ik ben trots op Brabant, want hier gebeurt het! Wij zijn de slimste regio en hier ontstaan veel pareltjes op het gebied van verduurzaming”. Beiden riepen op om gebruik te maken van de onafhankelijke en objectieve expertise van EROM!

De ondernemers uit Meierijstad die voorlopen in hun bedrijfsvoering op duurzaamheid, spraken over de stappen die zij reeds hebben gezet. Eric Serrarens, Angro; “Wat mijn belangrijkste drijfveer is? Ik hoorde tijdens een avondje uit bij Soldaat van Oranje een mooie tegelwijsheid; als wij niets doen, wie dan? Wij hebben een groot pand, er is ruimte en haalbaar, dus waarom zouden we het niet doen”. Maickel Versantvoort van Coldservice toonde de 7000 zonnepanelen op daken en gevels, en vertelde over zijn plannen om met restwarmte en waterstof aan de slag te gaan. “Zelfs uit het buitenland komen ze kijken hoe wij dat hier doen”. Tot slot sprak Bert van Hasselt over het nieuwe bedrijfspand van Zanten dat momenteel in aanbouw is en in juni geopend wordt. “Hoe komen we op het bizarre idee om een energieneutraal pand neer te zetten? We willen volledig klaar zijn voor de toekomst, en we willen iets terugdoen en teruggeven aan de maatschappij“. Na afloop van deze avond hebben 11 bedrijven zich al direct ingeschreven voor een  begeleidingstraject. Zij starten binnenkort met een intakegesprek en krijgen een advies op maat.

Wilt u meer weten over EROM, Energieke Regio Ondernemend Meierijstad? Op energiekeregio.nl vindt u meer informatie.

Foto van de vragenronde na de presentaties van de drie ondernemers, vlnr:
Maickel Versantvoort – Coldservice in Veghel, Eric Serrarens – Angro in Schijndel en Bert van Hasselt – directeur Zanten Technical Supply & Service Group in Veghel
Fotograaf: Van Assendelft Fotografie
Tip de redactie!