Het orgel als synthesizer tijdens zomeravondconcert Sint Servatiuskerk

Op zondag avond 2 augustus om 20:00 zal er een zomeravondconcert gehouden worden in de Sint Servatiuskerk in Schijndel Het belooft een uniek concert van Bart van Dongen te worden met als titel: Het orgel als synthesizer.

Bart van Dongen

Bart van Dongen is gefascineerd door het kerkorgel. Hij benadert het orgel als een synthesizer. Sterker nog: het orgel is gewoon de eerste synthesizer! De klanken die je kunt maken zijn divers. Elk instrument is anders, dat geldt ook voor de gebouwen – meestal kerken – waar ze in klinken. Van Dongen gaat opzoek naar de unieke klanken en onvolkomenheden die elk instrument in zich heeft. Tegelijkertijd onderzoekt hij het gebouw als unieke klankkast; hoe reageert het op de klanken, welke frequenties worden versterkt of juist verdoezeld. Dit zijn de parameters, het gereedschap waar Van Dongen zijn improvisatie mee opbouwt. Luisterend naar het instrument, het gebouw, zijn muzikale innerlijke stem – stap voor stap bouwt Van Dongen de compositie op naar een web van klanken resonerend in de prachtige akoestiek van de Servatiuskerk. Toegang gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld!

Geprezen orgelspeler

Bart van Dongen (1959), componist, musicus en conceptueel kunstenaar, won in 2007 de tweejaarlijkse Brouwerij Cultuurprijs voor de stad ‘s-Hertogenbosch. Uit het juryrapport: ‘Een constante in zijn werk is dat compositie, improvisatie en concept altijd een drie-eenheid zijn. […] De handeling ter plekke vormt daarmee een belangrijk onderdeel van zijn kunst.’ Bart van Dongen is initiatiefnemer van diverse projecten, die allemaal één ding gemeen hebben: een zoektocht naar nieuwe muziek, of op z’n minst naar nieuwe klanken. Hij sluit niets uit en wijst niets af; ogenschijnlijk tegengestelde krachten weet hij met elkaar te verbinden en aan te moedigen. Zo ook op het monumentale Smitsorgel in de Servatiuskerk te Schijndel: het kerkorgel als synthesizer ‘avant la lettre’.

Bart van Dongen korg

Laat je verrassen tijdens het concert

Geen reproductie van traditionele orgelstukken dit keer, noch een van tevoren uitgekiend en vastgesteld programma! Dit moet je meemaken en aan den lijve ervaren!  Wees getuige van de creatie van een uniek en boeiend klankspel. Geef je over aan die klanken en ervaar hoe je daardoor loskomt van het aardse en zo de be-slommeringen van alle dag even vergeet. Laat je verrassen door een nieuw en ongehoord kleurenpallet wat Bart van Dongen uit het Smits-orgel weet te ‘toveren’.

Maar… het kán tijdens de improvisatie op bepaalde momenten ook gaan schuren, hevig wringen, ja zelfs wel erg onaangenaam gaan klinken, maar dat accentueert des temeer de meditatieve momenten die er in overvloed zullen zijn.

Een concert voor mensen die niet wars zijn van avontuur, in de hoop hiermee een breder publiek aan te spreken.
Tip de redactie!