Gemeente Meierijstad – Voorkom legionella, zeker na uw vakantie!

Het aantal legionellabesmettingen in Nederland neemt toe. Mogelijk speelt het veranderende klimaat met warm en nat weer hierbij een rol.

Wat is legionella en wat kunt u zelf doen om mogelijke besmetting te voorkomen?

De legionellabacterie groeit vooral in stilstaand water tussen de 20 en 50 graden. Mensen kunnen een besmetting oplopen door nevel (kleine druppeltjes) in te ademen uit een waterbron die besmet is met legionella. De meeste mensen die besmet raken met legionella worden niet echt ziek. Ouderen, mensen die roken of mensen met een verminderde afweer hebben meer kans om ziek te worden van legionella. In ernstige gevallen kan iemand overlijden. De legionellabacterie is niet van mens op mens overdraagbaar.

Wat zijn de klachten bij een legionella longontsteking?

Snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, geen eetlust en later ook koorts. Daarnaast komen voor: hoesten, kortademigheid en soms ook braken of diarree. De klachten ontstaan meestal 5 tot 6 dagen na besmetting. Ga naar de huisarts als u deze klachten bij uzelf herkent.

Checklist! Hoe voorkomt u een legionella besmetting?

  • Stel de temperatuur van uw boiler of CV ketel minimaal af op 55 graden.
  • Maak luchtbevochtigers regelmatig schoon en ververs het water dagelijks.
  • Gebruik alle kranen in huis minimaal 1x per week. Sluit ongebruikte kranen af.
  • Spoel ná de vakantie de leidingen in uw huis goed door. Spoel uw douche- en sproeiapparatuur 2 minuten met warm en 2 minuten koud water door. Doe dit met open raam of dompel de sproeikop onder water.
  • Spoel op dezelfde manier de leidingen door als u tijdelijk ergens verblijft zoals in een hotel of caravan tijdens uw vakantie.
  • Laat de tuinslang en andere sproeiapparatuur leeglopen na gebruik. Hang deze op een koele plaats weg.
  • Maak plantensproeiers leeg en vul deze vlak voor gebruik.

Meer informatie

Kijk voor een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden op de website van de Stichting veteranenziekte: www.stichtingveteranenziekte.nl. Heeft u daarna nog vragen? Neem dan contact op met het team Infectieziekten van de GGD Hart voor Brabant: 088-368 6421.

Douche, Water
Tip de redactie!