Gemeente Meierijstad: medewerkers aan het woord!

‘Belangrijk is dat je weet wat er speelt en leeft’

 Hij begon 23 jaar geleden op de afdeling weg- en waterbouw van de toenmalige gemeente Schijndel. Al snel wilde hij meer. “Ik zag veel afval, overlast en vernielingen op straat. Ik wilde iets doen aan de problemen die ik tegenkwam. Daarom ben ik de preventieve kant op gegaan.” Aan het woord is gemeentelijk handhaver Arnoud Jakobs (50). Inmiddels is zijn mond zijn sterkste wapen.

 Circa 15 jaar geleden liet Arnoud zich omscholen tot BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar). Inmiddels heeft hij ook de politieopleiding afgerond, is hij jeugd-BOA en heeft hij een opleiding wijkgericht werken op zijn naam staan. “Ik ben veel op straat. Ook in de late uurtjes. Belangrijk is dat je weet wat er speelt en leeft. En dat je mensen kent.”

Een mooi compliment dat Arnoud ooit kreeg van een jongere was dat hij ‘veel bij mij als jeugd-BOA kwijt kon’. En dat ‘ik streng was, maar wel eerlijk.’ Dat zijn de leuke momenten in het werk. Net als onlangs. Toen Arnoud een man tegenkwam die in zijn jonge(re)jaren bekend stond als agressief en gewelddadig  “’Het ging nu uitstekend met hem. Hij had een vriendin, was een huis aan het bouwen. Het was goed gekomen met hem. Dat is fijn om te horen.”

Natuurlijk zijn er ook minder leuke kanten. “Mensen zijn tegenwoordig heel erg mondfiat. Daar heb ik geen problemen mee. Wat ik wel vervelend vind, is als mensen meteen beginnen te schelden. Ik vind het fijn als we elkaar met respect blijven behandelen.” Voor Arnoud is zijn mond inmiddels zijn belangrijkste wapen. Maar dan in positieve zin. “Ik probeer altijd contact te maken met mensen. Laatst nog moest ik een paar uit de kluiten gewassen heren een boete geven omdat ze geen visvergunning hadden. Dan maak ik eerst een praatje. Dan gaat het er heel gemoedelijk aan toe.”

Arnoud geniet van zijn werk als BOA. Vooral omdat het zo gevarieerd is. “Sommige mensen denken dat een BOA een soort bonnenmachine is.” Dat beeld is totaal verkeerd: “Wij zijn het eerste contact met jongeren op straat. Als het nodig is, doen we een zorgmelding. We werken veel samen met de politie, vormen een netwerk van onder andere jongerenwerkers, jeugdagenten en leerplichtambtenaren.”

Daarnaast houdt Arnoud zich bezig met onder meer meldingen met betrekking tot dumpafval. Dat kan huishoudelijk afval zijn maar ook XTC of ander drugsgerelateerd afval. Ook bij parkeerovertredingen, problemen tussen buren of overlast van honden treedt hij op. Hij – en zijn collega’s – zijn aanwezig bij evenementen als de kermis, Paaspop en 7th Sunday. Ook tijdens uitgaansavonden zijn de BOA’s present. Daarnaast heeft Arnoud een EHBO-opleiding. Hij heeft al regelmatig mensen gereanimeerd. “Je maakt ook heftige dingen mee. Wij doen zo zoveel meer dan mensen denken.”

Sinds de gemeentelijke fusie per 1 januari dit jaar is het werkgebied van Arnoud uitgebreid met Veghel en Sint-Oedenrode en heeft hij er een aantal collega’s bij. “Natuurlijk moet je aan een aantal zaken wennen. En ik moet een groter gebied leren kennen. Dat komt goed. Daar heb ik alle vertrouwen in. Eén van de leuke dingen die ik kan melden, is dat we binnenkort als jeugd-BOA’s via Instagram te volgen zijn. Saai wordt het nooit!”




Tip de redactie!