Gemeente Meierijstad – Ken je raadslid

In deze rubriek stelt wekelijks een raadslid zich voor aan de inwoners van Meierijstad. Deze week is aan het woord de fractievoorzitter van de Socialistische Partij (SP), Ruud Merks. Hij is 49 jaar, vader van 2 kinderen en woont in Schijndel.

Sociaal

Voordat Ruud toetrad tot de gemeenteraad van Schijndel in januari 2000 was hij al jarenlang actief bij de SP. Hij zette zich toen ook al in voor een sociale samenleving en een eerlijke verdeling van rijkdom. ‘Het zijn de leden van de partij die je voordragen als kandidaat raadslid. Als de kiezer je dan ook nog “beloont”, geeft je dat vertrouwen. Dat maakt het raadswerk ook leuk.’ Het is voor Ruud een hele eer om deel uit te maken van de gemeenteraad. Op de vraag wat voor raadslid ben je, antwoordt hij: ‘Dat zou je aan de kiezer moeten vragen’. Hij vindt het belangrijk dat je als raadslid je idealen niet verloochend. ‘Blijf niet hangen in al het papierwerk. Ga op onderzoek uit, wat vind je achterban en de bevolking? Sta voor je zaak!’

Solidariteit

Voor de SP zijn het sociaal domein en sociale woningbouw belangrijke pijlers om zich voor in te zetten. Ruud daarover: ‘We willen mensen die niet gehoord worden een stem geven. Raadslid zijn is niet het doel, maar een middel om een doel te bereiken. Namelijk een samenleving op basis van waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.’ Hij vindt het wel jammer dat de afstand tussen raadsleden en de bevolking groter is geworden.

d’Eerd

Voor de foto gaf Ruud de voorkeur aan een mooi stukje Eerde. Hij zegt daarover: ‘Ook al ben ik geboren en getogen in Schijndel, de helft van mijn roots ligt in Eerde. Mijn moeder is daar geboren en opgegroeid. Ik ben er altijd veel gekomen. Nog steeds spreekt de rust, gemoedelijkheid en eenvoud van dat ‘durpke’ me erg aan. Het ‘Skonste plekske’ is naast ‘Skendel’ voor mij ook d’Eerd.

Wie zitten er in de raad?

Wilt u weten wie er in de gemeenteraad zit? Ga dan naar www.meierijstad.nl/gemeenteraad. Behalve de raadsleden zijn daar ook de burgercommissieleden te vinden.

Meierijstad , Raadslid, Ruud Merks
Tip de redactie!