Nog nooit zijn we zo veel en zo lang thuis geweest. Doordat we wegens Corona aan ons huis gebonden zijn worden we voortdurend omringt door de leefgeluiden van onze buren. Dit hoeft lang niet altijd een probleem te zijn. Veel mensen zullen nu bijvoorbeeld te maken krijgen met het geluid van spelende kinderen of van buren die thuis met hun hobby bezig zijn. En ook al moeten veel van ons thuis werken, voor nu kunnen we niet anders dan geduld en begrip hebben voor elkaar. Dat neemt niet weg dat geluid soms zo hinderlijk kan worden, dat mensen het thuis bijna niet meer uithouden. Behoorlijk vervelend in een tijd waarin we toch al genoeg andere zorgen hebben. Buurtbemiddeling Meierijstad wil bewoners daarom graag wat praktische tips geven over hoe zij in gesprek kunnen gaan met hun buren. In gesprek gaan over overlast is bijna altijd de oplossing voor het probleem. Maar zeer belangrijk; vergeet hierbij niet minstens 1,5 meter afstand van elkaar in acht te nemen.

10 tips om met de buren in gesprek te gaan:

  1. Vertel uw buren dat u wilt praten. Zoek een moment dat het u beiden uitkomt. Niet op een moment dat u erg boos bent.
  2. Zorg dat u weet wat u wilt zeggen. Schrijf van tevoren op waar u last van heeft en wat u de buren wilt vragen.
  3. Vertel rustig en kort waar u last van heeft, aan de hand van voorbeelden. En wat de gevolgen hiervan voor u zijn. Vraag uw buren wat ze daarvan vinden en luister naar het antwoord.
  4. Luister naar elkaar en probeer u te verplaatsen in uw buren. Als u iets niet begrijpt, vraag dan naar het hoe en waarom.
  5. Vraag of de buren misschien ook last hebben van u.
  6. Verdiep u in de standpunten van de ander. De kans op een oplossing is dan groter.
  7. Zoek samen naar oplossingen. Blijf niet hangen in wiens schuld het is of wie er gelijk heeft.
  8. Probeer redelijk te blijven in uw eisen. Je kunt niet verwachten dat je bijvoorbeeld nooit geluid hoort van de buren.
  9. Het kan prettig zijn om niet meteen afspraken te maken, maar er eerst over na te denken en dit op een later moment te bespreken.
  10. Maak duidelijke en realistische afspraken met elkaar. Zorg dat u in gesprek blijft, ook als het niet meteen lukt om een oplossing te vinden. Probeer ruzie ten alle tijden te voorkomen.

Mensen die er na deze stappen alsnog niet uitkomen met hun buren, kunnen altijd contact opnemen met Buurtbemiddeling Meierijstad.

Veghel: 088-3742525 via e-mail: buurtbemiddelingveghel@ons-welzijn.nl
Schijndel/Sint-Oedenrode: 073-5441400 via e-mail: buurtbemiddeling@welzijndemeierij.nl

Buren
Tip de redactie!