In deze bijzondere tijden is het een uitdaging om mantelzorger te zijn

logo welzijn de meijerij, WdM 1

‘Beperk je bezoek aan oudere en kwetsbare mensen’, dat is één van de maatregelen van het kabinet in de strijd tegen het Coronavirus. Een begrijpelijk advies. Maar hoe voelt dat nu voor u als mantelzorger?

Het is raar om te realiseren dat u uit voorzorg weg blijft bij uw naaste, voor wie u juist anders altijd zo liefdevol de zorg draagt. De algemene regel is: beperk het contact. Zeker als de hulpbehoevende ouder is dan 70 en/of een kwetsbare gezondheid heeft. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want juist nu kunt u degene waar u voor zorgt toch niet aan zijn/haar lot overlaten?

Juist nu wordt er een groot beroep gedaan op mantelzorgers en vrijwilligers.

Naast de zorg voor uzelf heeft u ook de zorg en aandacht voor uw naaste. Vaak ook nog in combinatie met een baan, nu misschien vanuit thuis en misschien met uw schoolgaande kinderen die nu ook thuis zijn.

Als u als mantelzorger zelf verkouden of grieperig wordt, volg dan het advies van de Rijksoverheid op. Blijf thuis en mijd sociaal contact. Het is belangrijk dat de omgeving én de professionele zorg, zoals de Thuiszorg, de zorg dan overneemt.
Maar ook zorgorganisaties ervaren problemen doordat hun zorgmedewerkers ziek worden. Aan mantelzorgers kan dan gevraagd worden iets extra’s te doen, zoals het huis schoonmaken, de zorgvrager naar bed brengen of een boodschap doen. Deze uitzonderlijke situatie vraagt erom dat we elkaar zoveel mogelijk helpen, maar volg vooral de richtlijnen van het RIVM op.

Durf te vragen!

In deze tijd van corona krijgen we best vaak berichtjes van mensen die willen helpen. Denk aan gewoon even een belletje met iemand (om je hart te luchten en een ander verhaal te horen),voor iemand een boodschapje doen – warm eten koken….

Dus als we daar de taak van mantelzorgen iets mee kunnen verlichten, horen we dat graag!

Wij willen graag met u meedenken en naar uw verhaal luisteren. Dus, voor een praatje of praktische raad zijn wij gewoon bereikbaar.

Waar kunt u terecht?

Mantelzorgers uit Sint-Oedenrode en Schijndel:

Welzijn De Meierij, welzijndemeierij.nl, tel. (073) 544 14 00.

Of mail naar mantelzorg@welzijndemeierij.nl
Tip de redactie!