Logo Filmclub Schijndel

Na de succesvolle openingsfilm begin oktober in ’t Spectrum, vertoont Filmclub Schijndel op 6 november opnieuw een bijzondere film, de Libanese film The Insult.

Tijdens de renovatiewerken van een appartementsgebouw in Beiroet escaleert een ‘onschuldig’ probleem met de waterafvoer tot een volledige confrontatie tussen bewoner Toni en aannemer Yasser. Toni is een Libanese christen, Yasser een Palestijnse vluchteling. Als de ruzie uit de hand loopt door een belediging, worden beide mannen meegesleurd in een neerwaartse spiraal waarvan de draagwijdte veel verder reikt dan de grenzen van de rechtspraak. Gebaseerd op een eigen ervaring brengt regisseur Zias Doueiri heel realistisch in beeld dat het, zoals bij vele conflicten, niet gaat om het conflict zelf, maar om de context en alle onderliggende problemen. Hij weet feilloos de open zenuwen van een nog steeds verscheurde samenleving in Libanon te raken. En tevens wordt weer duidelijk dat in sommige ruzies er alleen verliezers zijn.

The Insult is internationaal omarmd door het publiek en won verschillende publieksprijzen. Voor zijn rol ontving Kamel El Basha op het filmfestival van Venetië de prijs voor Beste Acteur. De film staat verder op de shortlist van de Oscar voor Beste Buitenlandse Film en beleefde op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam zijn Nederlandse première, waar hij tweede eindigde op de lijst van publieksfavorieten. Van harte aanbevolen!

Filmclub Schijndel vertoont deze film op dinsdag 6 november om 20.30 uur in ‘t Spectrum. Deze film is voor iedereen toegankelijk, voor leden van de filmclub gratis en niet-leden betalen 8,00 euro. Reserveren is niet nodig. Meer informatie over de film, over lidmaatschap en de Filmclub is te verkrijgen via www.schijndelfilm.nl.

Filmclub Schijndel gaat ook films vertonen op vrijdagavonden in de nieuwe podiumzaal van ’t Spectrum. De eerste film is op vrijdag 30 november. Dan wordt de populaire romantische muziekfilm ‘A Star is Born’ van regisseur Bradley Cooper met Lady Gaga in de hoofdrol vertoond. Zie meer op de website van de Filmclub.
Tip de redactie!