Borstkanker: Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Op 1 december 2016 start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Schijndel. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het onderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, omdat bij deze groep vrouwen het risico op borstkanker het grootst is.

Voor wie?

Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2016 en 2017 de vrouwen geboren in de jaren 1941 tot en met 1967. Vrouwen uit Schijndel met de postcodes 5481 en 5482 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Waar staat het onderzoekscentrum? LET OP: GEWIJZIGD ADRES!

Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat vanaf 1 december op het parkeerterrein aan de Oude Steeg (t.o. Het Spectrum), 5482 LM Schijndel. Daar staat het tot eind februari 2017.  Daarna verhuist het onderzoekscentrum naar Haaren.

Waarom deelnemen?

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Hoe gaat het onderzoek?

Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto’s van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur. Daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen twee weken volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis.

Resultaten vorige ronde

Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Schijndel succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Schijndel 85,08%. Dit betekent dat er 3416 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 87 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u de informatielijn bellen. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer

088 00 01 330.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.bevolkingsonderzoekzuid.nl

Tip de redactie!