Beeldig Schijndel – “Vrouw met blaker”

Beeldig-Schijndel-Blaker-InstaNadat we het in deel een van de serie Beeldig Schijndel hebben gehad over de Snijbloem van kunstenaar Jan de Baat is het nu tijd voor het tweede kunstwerk. Als tweede in de serie Beeldig Schijndel is het de beurt aan de “Vrouw met blaker”.

Het kunstwerk past geheel in de traditie van Schijndel met de drie K’s; Kunst, Klompen en Kaarsen. Het kunstwerk werd geplaatst ter ere van het 125 jarig bestaan in 1996 van de Schijndelse kaarsenmaker Bolsius. De firma Bolsius schonk hierbij het beeld aan de Schijndelse gemeenschap.

Kunstenaar Niek (Nicolaas) van Leest is geboren in moerdijk op 05 januari 1930 heeft het beeld vrouw met blaker gemaakt van brons. Tijdens zijn leven maakte hij meer dan 100 beelden waarvan er diverse in Schijndel te vinden zijn. Van Leest overleed op 82 jarige leeftijd 29 mei 2012 in Lage Zwaluw.

Het in 1996 geschonken beeld werd in eerste instantie geplaatst  op de plek waar Antoon Bolsius omstreeks 1870 begon met een blekerij. Dit werd gedaan in de tuin van zijn ouders in Huize Nieuwegaard. Het pand werd in de jaren 60 afgebroken om plaats te maken voor winkels en parkeerplaatsen. Hierdoor kwam het beeld enkele jaren op de gemeentewerf van Schijndel te staan.

Sinds 2014 staat de vrouw met de kaars op haar huidige plek aan de Rietbeemdstraat. Ze staat hier tussen de begraafplaats en uitvaartcentrum Eikenhaegen. Een klein exemplaar staat bij het hoofdkantoor van Bolsius.
Tip de redactie!