Beeldig-Schijndel-Snijbloem-instaVandaag starten we op Schijndel-Online met een splinternieuwe rubriek! Beeldig Schijndel.

In de rubriek Beeldig Schijndel laten we regelmatig kunstwerken uit de openbare ruimte passeren. Schijndel heeft namelijk een rijke collectie aan bekende en minder bekende beelden in de openbare ruimte. Bij deze rubriek nemen wij u mee naar de plek waar dit beeld staat. Dit doen we door middel van foto’s van het kunstwerk.

Als eerste in de rubriek Beeldig Schijndel is het de beurt aan een beeld dat iedere Schijndelaar waarschijnlijk wel ooit heeft gezien.

Snijbloem de Steeg Structuurweg

“Snijbloem”

Dit kunstwerk is misschien wel het meest geziene kunstwerk van Schijndel. Het staat midden op de rotonde van kruising van de Steeg en de Structuurweg. Het van roestvrij staal gemaakte kunstwerk staat sinds 1999 op de rotonde.

Kunstenaar Jan de Baat

De Snijbloem is gemaakt door Jan de Baat. Jan de Baat is een op 7 april 1921 geboren beeldhouwer en edelsmid. Na de Tweede Wereldoorlog begon Jan de Baat met beeldhouwen. De Baat liet zich beïnvloeden door beeldhouwers als Marino Marini, Henry Moore en Ossip Zadkine.  Eind jaren 80 werd hij hoofddocent aan de Rietveld Academie. In Nederland zijn meer dan 40 (monumentale) werken te bezichtigen in de openbare ruimte. Jan de Baat overleed in 2010 op 89-jarige leeftijd in Amsterdam.

Locatie kunstwerk “Snijbloem”

Het kunstwerk staat in het midden van de rotonde op de kruising van de Steeg en de Structuurweg. Dit kunstwerk welke in de volksmond “Tulp” genoemd wordt is het eerste kunstwerk dat te zien is als je vanuit Heeswijk de bebouwde kom van Schijndel binnen komt.

Snijbloem Schijndel
Tip de redactie!