Afgelopen week was het “Fairtrade week” . In deze week was de werkgroep Fairtrade Schijndel actief om enkele bedrijven in het zonnetje te zetten en hen een fairtrade erkenning uit te reiken. Om voor een erkenning/bordje in aanmerking te komen is het fijn als je een fairtrade hart hebt en dat betekent dat je in elk geval fairtrade koffie en thee schenkt. En verder mag er ook fairtrade suiker en/of een koekje of chocolaatje bij liggen. Fairtrade Meierijstad feliciteert de 4 bedrijven van harte.

Onderstaande bedrijven kregen een Fairtrade erkenning:

– B&B Weibos, Past. V Vroonhovenstr. 3a, van Arno en Viona Lammers;
– Cafe-zaal De Heerenmeester, Boschweg 120, aan bedrijfsleider Rob Schuurmans;
– Mode zaak Vousten, Hoofdstaat 81, aan eigenaar Theo Vousten;
– Pool café De Shooter en tapperij De Beurs , Hoofdstraat 145, bedrijfsleider Bert Kronenburg.

Door deze extra fairtrade erkenningen kan de titel “Fairtrade gemeente” voor de gemeente Meierijstad worden aangevraagd. De uitreiking van deze eervolle titel vindt plaats op maandag 17 december in het bestuurscentrum in Sint Oedenrode.

Fairtrade in het kort

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging.In Nederland is Stichting Max Havelaar eigenaar van het Fairtrade keurmerk, ook bekend als het Max Havelaar keurmerk.

Waarom is Fairtrade nodig?

In Azië, Afrika en Zuid- Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Daarnaast zijn ze overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Hierdoor blijft de armoede in stand. Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel door standaarden te zetten die boeren de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen.

Naast kleinschalige boeren komen ook plantages voor een aantal producten in aanmerking voor certificatie: de standaarden van Fairtrade zijn dan gericht op een beter bestaan voor de arbeiders. Plantagewerk kenmerkt zich nog vaak door te lage lonen en slechte werkomstandigheden, terwijl vakbonden op afstand worden gehouden. Het meest kwetsbaar zijn werkers zonder vast contract: seizoenarbeiders en andere tijdelijke arbeidskrachten.




Tip de redactie!