schijndel-syrie-25-oktIn het project ‘De Wereld woont in Schijndel’ verzorgt de Filmclub samen met in Schijndel en Gestel wonende allochtonen een culturele avond met film, muziek, eten en eventueel dans. Op 25 oktober zal in Het Gasthuis, Lidwinahof 70, 5481 HL Schijndel, aandacht worden besteed aan Syrische inwoners uit Schijndel en Sint-Michielsgestel.Voor deze avond heeft de Filmclub de afgelopen maanden veelvuldig gesproken met Syrische mensen uit deze dorpen. Er zal door de Syrische gemeenschap voor 50 personen een buffet worden klaargemaakt – reeds uitverkocht – en een culturele avond worden verzorgd.
aleppo-1_wKamal Ammouna zal over zijn gezin en zijn stad Aleppo spreken, Batoul Younis over haar familie en de stad Homs en Rabih Allous over zijn persoon en zijn geboortestad Damascus. Ze vertellen hun verhalen – in het Nederlands – met ondersteuning van foto’s en filmpjes. Op speciaal verzoek van de Syrische bewoners zijn het beelden en verhalen van voor de oorlog. Daarnaast zal Robin Langen van VluchtelingenWerk verduidelijking geven over de verschillende stadia die een vluchteling moet doorlopen.
Het is de ervaring van de Filmclub dat mensen uit het speciale land alles damascus_1_wdoen om hun land goed te vertegenwoordigen. Het zijn mensen zoals wij, alleen hebben zij niet het geluk gehad in vrede te kunnen leven. Ze hebben alles moeten achterlaten op de vlucht naar een onbekend land, cultuur en taal. De Syrische mensen hier in Schijndel en Sint-Michielsgestel werken hard om de taal te leren en samen met de Nederlanders op te trekken.
homs_1_wVoor de culturele avond in Het Gasthuis, die om 20.00 uur begint, is nog een beperkt aantal toegangskaarten beschikbaar. Toegang 5,5 euro voor leden Filmclub en 7 euro voor niet-leden. Met een strippenkaart, die niet persoonsgebonden is, betaalt men 6 euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk en kan via de websitewww.schijndelfilm.nl.

 
Tip de redactie!