Komende winter start in Schijndel de aanplant van het grootste voedselbos (20 hectare) van Europa. Een voedselbos toont aan dat voedselproductie kan samenvallen met het stimuleren van natuur en verrijken van het landschap. Initiatiefnemer stichting Voedselbosbouw Nederland werkt hiervoor samen met het Groen Ontwikkelfonds Brabant en de HAS Den Bosch. Het zal nog een paar jaar duren voordat het voedselbos daadwerkelijk oogst oplevert, maar VITAM en stichting Voedselbosbouw hebben nu al besloten langdurig met elkaar samen te werken. De Schijndelse cateraar, die circulariteit als rode draad door haar bedrijfsvoering heeft lopen, zal de opbrengst gebruiken in haar nabij gelegen restaurants. Ook ondersteunt VITAM met sponsoring van een educatief deel van het voedselbos.
Het Schijndelse voedselbos combineert landbouw en natuur en is te zien als een zelfvoorzienend ecosysteem waarin meerjarige, eetbare soorten domineren. De oogsten bestaan na enkele jaren uit diverse soorten fruit, noten, groenten, eetbare bloemen, scheuten, paddenstoelen en honing. Binnen de samenwerking worden de aan te planten soorten deels afgestemd op het assortiment van VITAM. Met een circulaire bedrijfsvoering en cateringconcepten als ‘het Seizoenenkompas’ en ‘de Streekmarkt’, geeft VITAM dagelijks invulling aan haar missie om mensen te verleiden te kiezen voor een verantwoorde en vitale levensstijl. De samenwerking versterkt de inspanningen om het gangbare aanbod in de restaurants te verrijken met minder alledaagse plantaardige producten. Zo kan VITAM haar lunchgasten straks verrassen met allerlei bijzondere ingrediënten vol waardevolle voedingsstoffen. Want naast pruimen, appels en walnoten, levert het voedselbos ook oogsten van bijvoorbeeld Japanse gember, szechuanpepers, mispels, kweeperen, schijnaugurken, honingbessen en kiwibessen.
VITAM ondersteunt de ontwikkeling van Voedselbos Schijndel op verschillende manieren. Zo gaat zij de realisatie van een educatief deel van het voedselbos financieel ondersteunen. Dit gedeelte, gelegen langs de Hardekamp en het Ben Peeterspad, wordt voor bezoekers opengesteld om kennis op te doen over voedselbossen. Daarnaast zullen vrijwilligers van de stichting ‘VITAM doet goed’ meehelpen met de aanplant van het voedselbos. Deze stichting is opgericht om vitaliteit onder kinderen te bevorderen. Producten uit het voedselbos worden bijvoorbeeld ook gebruikt in educatieve kookworkshops voor basisschoolleerlingen.