Unieke verkiezingen in Meierijstad sluitstuk succesvolle herindeling

logo MeierijstadDe Brabantse gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel maken zich op voor de herindelingsverkiezingen op woensdag 23 november aanstaande. Het zijn de enige verkiezingen in Nederland in opmaat naar de Tweede Kamerverkiezingen. En het sluitstuk van een tot nu toe succesvol verlopen fusieproces. Per 1 januari 2017 is de nieuwe gemeente Meierijstad een feit.

 “Wij lijken een ingewikkeld proces tot een goed einde te gaan brengen. En daar ben ik trots op”, aldus de voorzitter van de stuurgroep fusie en burgemeester van Schijndel Jetty Eugster. Samen met  haar collega’s Peter Maas van Sint-Oedenrode en waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van Veghel noemt zij bestuurlijk commitment als één van de succesfactoren van het bestuurlijke en ambtelijke fusieproces.

Bestuurskundige Marcel Boogers bevestigt dat. “Bestuurders moeten in staat zijn over hun eigen schaduw heen te stappen. En het algemeen belang boven het persoonlijke stellen. Dat gebeurt lang niet altijd.” Een andere belangrijke succesfactor is volgens Boogers het behoud van de eigen identiteit van dorpen en kernen. Eugster: “Wij hebben steeds benadrukt: Boerdonk blijft Boerdonk; Boskant blijft Boskant; Wijbosch blijft Wijbosch enzovoorts. De inwoners bepalen de identiteit van onze dorpen en kernen. Niet de bestuurders.”

schermafbeelding-2016-10-30-om-09-36-48
 

Tip de redactie!