Team Meierijstad maakt kostenvergelijking voor snel internet binnen- en buiten de bebouwde kom

Team Meierijstad vindt goed en snel internet van groot belang in de huidige maatschappij. Tegenwoordig maken we dan ook steeds meer gebruik van de digitale snelweg;  voor school, werk en bedrijven is een goede verbinding niet meer weg te denken. Daarnaast gebeuren diensten als winkelen, tv kijken en films kijken ook steeds meer online.

TEAM Meierijstad heeft uitgezocht en ontdekt dat de maandelijkse kosten tussen een nu geboden glasvezelaansluiting in het buitengebied en die in de bebouwde kom in de praktijk nauwelijks van elkaar verschillen. Het is een misverstand dat bewoners in het buitengebied onevenredig veel meer zouden betalen dan die in de bebouwde kom.

TEAM Meierijstad is gelukkig dat nu eindelijk snel internet bereikbaar is voor iedereen in Meierijstad daar waar men in het buitengebied het nu nog steeds moet doen met een simpele telefoon /ISDN verbinding. Dit door het nieuwe project “Glasvezel Buitenaf”. De bewoners van het buitengebied in Meierijstad en St. Michielsgestel kunnen zich aanmelden voor een glasvezelabonnement. Op 7 mei 2018 is de deadline van deze campagne en wordt bekend gemaakt of 50% van de bewoners een abonnement heeft afgesloten. Dit is namelijk een vereiste om glasvezel in het gebied aan te leggen voor Meierijstad. De afgelopen weken zijn er diverse druk bezochte bijeenkomsten geweest vanuit “Glasvezel Buitenaf “, wat de noodzaak en de behoefte nog eens bevestigde. Tijdens deze bijeenkomsten is er veel informatie gegeven en was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Toch heerst bij sommige mensen het gevoel van onrechtvaardigheid omtrent de kosten en zijn er nog onduidelijkheden.

De fractie van TEAM Meierijstad is daarom ook op onderzoek uitgegaan, en heeft op diverse plaatsen informatie ingewonnen over de voorwaarden en kosten die verbonden zijn met het project snel internet van Glasvezel Buitenaf.  En wat blijkt: er is slechts een uiterst miniem verschil in kosten.  Maar als je een goede vergelijking maakt tussen aanbiedingen van providers in zowel binnen als buiten de bebouwde kom zijn de verschillen veel minder groot dan wat je op het eerste oog zou denken. Voor aansluiting buiten de bebouwde kom betalen deelnemers naast het  gebruikersabonnement ófwel eenmalig een vastrechtvergoeding van €1.850,00 euro, ófwel per maand €15,00 euro. Hieronder een vergelijking die daarover een indicatie geeft. Een abonnement voor ‘binnen de bebouwde kom van 100 mbits bij KPN komt uit op ongeveer €72,00 euro. Bij het project Glasvezel Buitenaf zijn vergelijkbare abonnementen af te sluiten voor €74,50 euro.

Voorbeeld; Onderstaand een indicatie van enkele willekeurige aanbieders.

Tot  slot; in het verleden zijn er afspraken gemaakt met betrekking tot glasvezel in de voormalige gemeenten Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel. Team Meierijstad had het graag anders gezien zodat er meteen al meer mensen gebruik hadden kunnen maken van snelle internet verbindingen. We kunnen terug kijken op wat beter had gekund, maar beter is om het op dit moment op een zo rechtvaardig mogelijke manier te realiseren. De fractie van Team vindt dan ook dat goed en snel internet belangrijk is voor Meierijstad en wij zullen hier bovenop blijven zitten en indien nodig aan de bel trekken! Wij hopen met dit artikel een bijdrage te leveren aan de soms nog onduidelijke regels en voorwaarden rondom snel internet bij het project “Glasvezel Buitenaf”.

Indien er vragen zijn over glasvezel in het buitengebied dan kun je contact opnemen met Wern van Asseldonk (w.van.asseldonk@teammeierijstad.nl).

Glasvezel

 

Tip de redactie!