Het Taalhuis Schijndel start weer met allerlei taal en digitale activiteiten. Op maandagochtend is er een taal café. Bij Welzijn De Meierij is een open taalcafé voor mannen en vrouwen voor wie Nederlands de tweede taal is. Zij die al langer woonachtig zijn in Nederland kunnen hun Nederlandse taal oefenen. In dit café ontmoet je andere mannen en vrouwen die hun Nederlands willen oefenen en Nederlandse mensen die je helpen bij het uitspreken, schrijven en luisteren.

Wilt u zich verstaanbaar kunnen maken bijvoorbeeld bij de dokter, op uw werk, in de winkel, in de buurt, op de school van uw kinderen of in het verkeer? Dan biedt Welzijn De Meierij u hiervoor de mogelijkheid door middel van een taalcursus Nederlands. Via alledaagse teksten wordt uw woordenschat op een redelijk peil gebracht. De grootste aandacht gaat uit naar het spreken en het oefenen van gesprekken. Je maakt ook kennis met de gewoontes in de Nederlandse maatschappij. Het taalcafé is steeds op maandagmorgen van 9.00 tot 11.15 uur. Je kunt op elk moment beginnen. De eerste keer is gratis.

Het project ‘Lang zullen ze lezen…’ is bedoeld voor inwoners van Schijndel die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Er zijn in Nederland veel mensen die eigenlijk wel weer naar school zouden willen gaan. Onze maatschappij wordt steeds ingewikkelder. Er wordt verwacht dat je kunt omgaan met automaten, formulieren kunt invullen en je eigen administratie kunt doen. Ook op het werk verandert veel. De computer wordt steeds belangrijker. Niet iedereen kan deze snelle veranderingen bijhouden. Dan is er soms wat extra scholing nodig.

In Schijndel wonen ongeveer 2600 mensen die we laaggeletterd noemen. Soms is het lastig om daarvoor uit te komen. Veel mensen houden hun leervraag liever voor zichzelf. Maar dat hoeft niet. Vorig jaar hebben veel Schijndelaren de weg naar school gevonden. Zij hebben de telefoon gepakt en zich aangemeld. De cursisten komen elke week naar school. Zij leren beter lezen en voorlezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Iedere cursist werkt aan de eigen leervraag. Soms heeft dat met het werk te maken of met lezen en schrijven thuis.  De lessen worden gegeven op maandagmiddag en donderdagavond, u mag kiezen of u aan een of aan beide lessen deelneemt. U kunt elk moment starten met de cursus. De cursus is gratis.

Verder zijn er computer, ipad en tablet cursussen. Wilt U met iemand een gesprek over welke cursus het best bij u past, kom langs!  Op woensdagochtend van 11.00 – 12.00 uur is er een open spreekuur. Er is dan altijd iemand aanwezig die u te woord kan staan.

Kent u iemand die deze ondersteuning kan gebruiken of heeft u zelf belangstelling? Bel: 073- 54 41 400 Welzijn De Meierij Steeg 9f Schijndel (vraag naar Inge Schouwink).

 
Tip de redactie!