Schijndelse succes bij Open Nederlands Master Kampioenschappen zwemmen

Europese Master Records voor Patty Verhagen

neptunes 58 schijndel

Voor de tiende keer werden dit weekend in Eindhoven de Open Nederlands Master Kampioenschappen lange baan gehouden. Twee Schijndelse zwemmers waren ook voor de tiende keer actief bij dit evenement: Patty Verhagen van PSV Masters in de categorie 55+ en Sandra Schellekens van SWNZ bij de 30+.

Patty Verhagen is al jaren gouddelver bij de Master Kampioenschappen op zowel korte als lange baan en ook in Eindhoven wist ze weer meerdere medailles aan haar verzameling toe te voegen. Prioriteit waren dit weekend de estafettes, en met groot succes. Op zowel de 4 x 200 vrij dames 240+ als de 4 x 100 wissel mix 240+, waarop Patty de vlinderslag voor haar rekening nam, zwom ze met haar team naar het goud in nieuwe Europese Master Records. 240+ betekent dat de vier zwemmers opgeteld samen tussen 240 en 279 jaar oud zijn, dus gemiddeld ouder dan 60 jaar. Daarnaast was er een gouden medaille op de 4 x 50 wissel 240+ (wederom vlinderslag voor Patty) en individueel op de 800 vrij. Op de 400 wissel, 400 vrij, 200 rug én 200 vlinder was er een zilveren medaille. Tot slot was er brons op zowel de 200 vrij als de 200 wissel.

Sandra kwam zes maal in actie. Op de 1500 vrij was ze ruim 20 tellen sneller dan vorig jaar en was bijna een minuut sneller dan anderhalve maand geleden in het 25-meterbad. Ze eindigde op de vierde plaats, op zo’n vijftien seconden van het brons. Op de 400 vrij stond ze als zevende ingeschreven, maar in ongeveer dezelfde tijd als twee jaar geleden bij de NK steeg ze naar plaats zes. Op de 50 vlinder eindigde ze als zevende. Op de 200 vrij zwom Sandra haar snelste tijd sinds 2010. Ze stond als vijfde ingeschreven, maar versloeg in haar serie al de nummer vier van de plaatsingslijst. In de series erna doken slechts twee zwemsters in de categorie 30+ onder Sandra’s tijd en dat betekende voor het eerst in 10 jaar NK Masters voor haar een medaille op de 200 vrij, namelijk een bronzen. Op de slotdag zwom ze een constante race die resulteerde in een tijd die twee tellen sneller was dan vorig jaar en twee tellen langzamer dan in 2015. Ze steeg van de zesde naar de vijfde plaats. Op de slotafstand, de 50 vrij, sprintte ze naar de zesde plaats.