docsinthecity_logo

Dit najaar zullen er door Docs in de City weer een drietal nieuwe documentaires vertoond gaan worden. Men gaat deze niet alleen vertonen in het City Theater en op de Noordkade . De organisatie heeft ook locatie’s in Den Bosch (Brouwers aan de Vaart) en Eindhoven (Het Rozenknopje) gevonden om deze avonden te organiseren. Na afloop van de documentaires is er ruim gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan en een drankje te drinken. De entree (incl. 1 drankje) is €10,-.

Deze documentaires zullen in het najaar te zien zijn.

Solving my mother

18 september/City Theater – Schijndel/deur open: 19.30 uur – start programma 20.00 uur

19 september/NPF-toren – Noordkade – Veghel/deur open: 19.30 uur – start programma 20.00 uur

Het verhaal

Raitis Ozols is computerprogrammeur, wiskundige en goochelaar op z’n tijd. Maar in zijn privéleven is niets met een som op te lossen. Vooral de relatie met zijn moeder Silvija is ronduit gecompliceerd. Hij bespreekt zijn onverklaarbare angst voor zijn moeder met zijn therapeut, die op haar beurt graag ziet dat Raitis een vrouw zoekt en zijn dichtgeslibde flat op orde brengt. Maar als Raitis Silvija vanwege emotionele chantage aangeeft bij de politie, wordt het op orde brengen van zijn volwassen leven alleen maar lastiger.

De camera, die steeds als onzichtbare aanwezige registreert, legt in langgerekte scènes gemankeerde verhoudingen bloot. Van Raitis’ pijnlijke toenaderingspogingen tot het andere geslacht en een onhandig directe confrontatie met zijn vader tot een tragisch verlopen paasviering met zijn moeder, broer en grootvader. Zo gemakkelijk als het hoofdrekenen hem afgaat, zo moeizaam verloopt zijn contact met anderen. De zeer intieme opnamen worden steeds pijnlijker, aangezien de beelden bijna onbarmhartig blootleggen hoe een toch al destructieve moeder-zoonrelatie verder uit de bocht vliegt.

Shadowman

9 oktober/Rozenknopje (Hoogstraat 59) – Eindhoven/deur open: 19.30 uur – start programma 20.00 uur

10 oktober/City Theater – Schijndel/deur open: 19.30 uur – start programma 20.00 uur

11 oktober/Brouwers a/d Vaart (Tramkade 29) – Den Bosch/deur open: 19.30 uur – start programma 20.00 uur

Het verhaal

Ongevraagd kunstwerken aanbrengen in de openbare ruimte; het vormt de kern van de Street Art Movement, die in de jaren 80 in New York tot grote bloei kwam. Mensen als Keith Herring en Jean-Michel Basquiat vormden de spil van deze beweging, samen met de van oorsprong Canadese Richard Hambleton. Als een fantoom in de nacht schilderde hij honderden silhouetten van levensgrote, mysterieuze personen op de muren van Lower Manhattan, zijn ‘splashy shadow figures’. Het leverde hem de bijnaam Shadowman op.

La Voce del Corpo

13 november/Rozenknopje (Hoogstraat 59) – Eindhoven/deur open: 19.30 uur – start programma 20.00 uur

14 november/NPF-toren – Noordkade – Veghel/deur open: 19.30 uur – start programma 20.00 uur

15 november/City Theater – Schijndel/deur open: 19.30 uur – start programma 20.00 uur

Het verhaal

La voce del corpo is een vreugdevol, leerzaam perspectief op die merkwaardige non-verbale communicatiecode die Sicilianen (en Italianen) over de hele wereld beroemd maakt. Drie vrolijke verhalenvertellers (Evelyn Famà, Rosario Petìx en Vincenzo Volo) zullen de kijker begeleiden tijdens deze vermakelijke reis, bijgestaan ​​door een groot aantal prestigieuze persoonlijkheden uit de Siciliaanse show-biz (Pippo Baudo, Emma Dante, Mimmo Cuticchio en vele anderen).

La voce del corpo wil een dieper inzicht geven in deze verrassende vorm van communicatie.

Het verhaal van de film komt voort uit een oude legende die te vinden is onder de notities van de beroemde Italiaanse folklorist Giuseppe Pitrè, en richt zich in het bijzonder op de non-verbale communicatiestrategieën van de Sicilianen (Italianen), echte meesters in de kunst van het ‘spreken met het lichaam’.

Tip de redactie!